Podrška Italije u unaprjeđenju odbrambenog sektora

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović, sastao se sa zamjenikom šefa italijanskog Direktorata za međunarodnu saradnju kbb Enrico Abatijem i, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Crne Gore i Italije u oblasti odbrane
72 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, mirovna misija, Foto: Gov.me
Vojska Crne Gore, mirovna misija, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.05.2015. 16:00h

Italija je spremna da i dalje podržava Crnu Goru u sprovođenju reformi i unaprjeđenju odbrambenog sektora, saopšteno je tokom godišnjih bilateralnih konsultacija ministarstava odbrane dvije države, koje su danas održane u Podgorici.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović, sastao se sa zamjenikom šefa italijanskog Direktorata za međunarodnu saradnju kbb Enrico Abatijem i, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Crne Gore i Italije u oblasti odbrane.

Mašulović se zahvalio na značajnoj podršci italijanskog ministarstva odbrane u procesu evroatlantskih integracija, navodeći da očekuje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

On je, kako se navodi u saopštenju, istakao važnost nastavka podrške Italije posebno u oblastima školovanja i obuke crnogorskih kadeta i pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), učešća u međunarodnim misijama i operacijama, saradnje mornarica i vazduhoplovstava.

Mašulović je informisao sagovornike i o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga i sprovedenim ključnim reformama u sektoru odbrane, kao i planiranim aktivnostima koje je Ministarstvo odbrane odlučno da sprovede kako bi se proces što uspješnije realizovao.

Kako je saopšteno, upoznao ih je i sa aktuelnim planovima Ministarstva u pogledu nastavka modernizacije i reorganizacije u cilju unapređenja interoperabilnosti VCG.

“Predstavnici Minstarstva odbrane Italije su izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom Crne Gore u evroatlantskim integracijama i saglasili se sa odličnom saradnjom dva ministarstva i dvije vojske, naglašavajući spremnost Italije da i dalje pruža podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformi i unaprjeđenju odbrambenog sektora”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je potvrda odlične saradnje u oblasti odbrane Plan bilateralne saradnje za ovu godinunu, koji su danas potpisali predstavnici dva ministarstva.

“Plan za tekuću godinu sadrži 15 aktivnosti, a težište saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Italije je saradnja mornarica, vazduhoplovstava i školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama Italije, kao i kursevi za pripadnike Ministarstva odbrane i VCG”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: