Od 30. juna, niže cijene rominga u regionu

Cijene interneta, slanja SMS poruka i razgovora u regionu su nekoliko puta veće nego u zemljama EU
2 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.05.2015. 15:34h

Međudržavni Sporazum o snižavanju cijena rominga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije stupa na snagu 30. juna, kazao je Tanjugu srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Sporazum bi trebalo da stupi na snagu 30. juna ove godine. Dakle, imamo ne ukidanje rominga, već snižavanje cijena rominga, i postepeno izjednačavanje sa cijenama roming usluga u zemljama EU, u skladu sa direktivom EU", rekao je Ljajić.

On je rekao da predstoje razgovori sa operaterima mobilne telefonije o načinu kako će se sniziti cijene, jer one moraju biti usklađene sa direktivom EU o cijenama roming usluga.

Cijene interneta, slanja SMS poruka i razgovora u regionu su nekoliko puta veće nego u zemljama EU.

"Dakle, predstoje tehnički pregovori oko detalja vezanih za sprovođenje ovog sporazuma i, drugo, moramo da definišemo dinamiku snižavanja cijena roming usluga, s obzirom da mobilni operatori predlažu da prve godine to sniženje bude manje, jer su već napravili finansijske planove za ovu godinu, a da narednih godina to sniženje cijena bude srazmjerno tome i veće", objasnio je Ljajić i napomenuo da su predlozi regulatora u svim zemljama nešto drugačiji.

Prema njegovim riječima, preostaje da se definišu detalji, odnosno da se pokuša doći do nekog kompromisnog rješenja, da mobilni operatori ne budu apriori protiv ovakvog rješenja i da budu dio ovog procesa.

"Mi smo svakodnevno u kontaktu i ovdje u Srbiji, a naše kolege u drugim zemljama takođe razgovaraju o traženju rješenja za ovu situaciju. U svakom slučaju, cijene roming usluga će biti niže od 30. juna ove godine u ove četiri zemlje", rekao je Ljajić.

Bonus video: