Peković: Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju oslikava socijalnu politiku Vlade

Portparolka Demokrata je ocjenila da se u ovoj partiji duboko protive i ne mogu da prihvate da se uopšte za ozbiljno mogu uzeti u razmatranje, a kamoli u odbranu pravne norme koje u 21. vijeku oduzimaju prava ženama trudnicama i porodiljama, a koja su mukotrpno stekla u prošlom vijeku
54 pregleda 5 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.05.2015. 11:56h

Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, na najbolji način oslikava socijalnu politiku Vlade i njeno stvarno zalaganje za prava trudnica i žena uopšte, kazala je portparolka Demokratske Crne Gore Anđela Peković

"Ovo je još jedan dokaz da ne samo da neće biti stezanja kaiša, kako je to svojevremeno i slavodobitno izjavio predsjednik Vlade, već se kaiš steže onamo gdje to inače ne bi smjelo, posred stomaka trudnica", istakla je Peković.

Portparolka Demokrata je ocjenila da se u ovoj partiji duboko protive i ne mogu da prihvate da se uopšte za ozbiljno mogu uzeti u razmatranje, a kamoli u odbranu pravne norme koje u 21. vijeku oduzimaju prava ženama trudnicama i porodiljama, a koja su mukotrpno stekla u prošlom vijeku.

"Mi u Demokratskoj Crnoj Gori se, prosto, pitamo - jesu li to te čuvene podsticajne mjere za rađanje djece, za povećanje nataliteta? I šta je sljedeće? Da li ovakav odnos prema nježnijem polu ide ruku pod ruku sa onim floskulama vladajućih partija kako su oni stvorili sistem u kojem je žena i majka uvažena? Naravno, kada je na djelu to potrebno dokazati, imamo ovakve uštede na trudnicama – zato se te isprazne političke priče i poštapalice i nazivaju floskulama."

Prema njenim riječima ovakav Nacrt zakona sa destimulativnim mjerama za donošenje odluke o rađanju, koje odvraćaju mlade ljude od planiranja zasnivanje i proširenje porodice, u svakoj demokratskoj državi na svijetu bio bi dočekan sa velikim otporom i zahtjevom za brisanjem takvih odredaba.

"Pošto kod nas gora vijest zatrpava lošu, i pošto su građani navikli da trpe do mjere neizdržljivosti, ova tišina, koju remeti nekoliko saopštenja, za Demokrate je razumljiva, ali ne i oprostiva. Zato, tražimo da se predložena rješenja brišu, jer na mala vrata uvode polnu diskriminaciju, imajući u vidu i socio-ekonomski ambijent u kojem živimo, a naročito prepreke na koje nailaze žene pri zasnivanju radnog odnosa" zaključila je Peković.

Bonus video: