SVJETSKI DAN SKLEROZE MULTIPLEKS

Kostić: CG lider u pružanju zdravstvene zaštite za oboljele od multipla skleroze

On je danas prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana skleroze multipleks, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Hodaj sa multipla sklerozom“
307 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Kostić, Foto: Gov.me
Zoran Kostić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.05.2015. 18:33h

Crna Gora je lider u region u pružanju zdravstvene zaštite za oboljele od multipla skleroze, a terapija za liječenje te bolesti, koja je jako skupa, dostupna je svim pacijentima u Crnoj Gori, rekao je sekretar Ministarstva zdravlja, Zoran Kostić.

On je danas prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana skleroze multipleks, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Hodaj sa multipla sklerozom“.

Prema podacima koje je saopštio, u Evropi je ta bolest dijagnostikovana kod 500 hiljada ljudi, dok u svijetu ima dva miliona oboljelih.

U Crnoj Gori, rekao je on, ima između 500 i 550 oboljelih od skleroze multipleks, prevalenca je oko 30 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, čime se naša država svrstava u zemlje visokog rizika.

„Danas je Crna Gora lider u regionu, kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite, a terapija za liječenje ove bolesti, koja je jako skupa, dostupna je svim pacijentima u Crnoj Gori. Država godišnje za liječenje oboljelih od multipla skleroze izdvaja oko milion eura dok, na primjer, Srbija i Hrvatska izdvajaju svega trećinu tog iznosa za imunomodulatornu terapiju“, kazao je Kostić.

On je naveo da od 2010. godine oboljeli od skleroze multipleks imaju pravo na banjsko liječenje u Igalu svake godine po 21 dan, a prethodna praksa je nalagala da to pravo ostvaruju svake druge godine.

I po toj vrsti liječenja, dodao je, Crna Gora je lider u regionu.

„I ubuduće svi zajedno, nadležne zdravstvene institicije, Udruženje oboljelih, ali članovi njihovih porodica, moramo doprinijeti unapređenju kvaliteta života oboljelih od multipla skleroze“, zaključio je Kostić.