CGO: Predlozima DF-a se smanjuje politički uticaj na obrazovne i vaspitne ustanove

CGO, kako su podsjetili, godinama ukazuje na loša rješenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a posebno na ono koje propisuje da direktore obrazovnih ustanova, škola, vrtića i učeničkih domova bira i razriješava ministar
0 komentar(a)
Osnovna škola Dragiša Ivanović, Foto: Luka Zeković
Osnovna škola Dragiša Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2015. 15:52h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na Vladu da pitanje finansiranja obrazovanja bude jedan od njenih prioriteta, poručujući da u toj organizaciji podržavaju izmjene i dopune zakona u oblasti obrazovanja koje je predložio Demokratski front (DF).

CGO je podržala predlog izmjena DF-a koje se odnose na Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, objašnjavajući da se njima smanjuje politički uticaj na obrazovne i vaspitne ustanove.

CGO, kako su podsjetili, godinama ukazuje na loša rješenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a posebno na ono koje propisuje da direktore obrazovnih ustanova, škola, vrtića i učeničkih domova bira i razriješava ministar.

„Takvo rješenje je značajno ograničilo razvoj demokratskih principa u obrazovnom sistemu, što za posljedicu ima i pad kvaliteta obrazovanja“, objasnili su iz CGO.

Zato u CGO-u smatraju da je prijedlog DF-a, kojim je predviđeno da direktore ustanove bira i razriješava upravni odbor, javnih ustanova školski odbor uz saglasnost ministra, uz promjenu postojeće strukture školskog odbora, kako su naveli, utemeljen.

„U postojećoj strukturi školskog odbora većinu imaju predstavnici osnivača odnosno Vlade, pa će predloženo rješenje, kojim se predviđa promjena strukture školskog odbora zaustaviti brojne manipulacije i nezakonite radnje, kojima su se nerijetko služili direktori svjesni svoje svemoći u vidu zaštite od ministra“, objasnili su iz CGO.

Takva odredba, kako su naveli, ograničila bi uticaj politike u ustanovama koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem, zloupotrebu službenog položaja u partijske svrhe, a škole i predškolske ustanove bi bile „mjesto gdje vladaju vrijednosti koje doprinose boljem kvalitetu vaspitanja i obrazovanja“.

„CGO apeluje na Vladu Crne Gore da pitanje finansiranja obrazovanje bude jedan od njenih prioriteta“, kazali su iz te organizacije.

CGO, kako su kazali, pozdravlja i iniciranu izmjenu Zakona o osnovnom obrazovanju kojom se predlaže da pravo na besplatne udžbenike i školski pribor imaju svi učenici osnovnih školi.

Oni su podsjetili da je CGO to tražio još 2010, a 2013. godine dostavio svim poslaničkim klubovima prijedloge.

„Opravdanja Vlade da za to ne postoje sredstva su netačna“, ocijenili su iz CGO, objašnjavajući da je Vlada, tokom aprila 2015. godine, preusmjerila 1,02 miliona EUR sa Ministarstva prosvjete na Ministarstvo finansija.

„Smanjena su sredstva za predškolsko obrazovanje i vaspitanje (64.129 EUR), osnovno obrazovanje (626.431 EUR), srednje obrazovanje (286.757 EUR), obrazovanje lica sa posebnim potrebama (32.016 EUR) i učenički i studentski standard (10.889 EUR)“, navodi se u saopštenju CGO.

Kako su kazali, umjesto da se ulaže u obrazovanje, taj novac je koristilo Ministarstvo finansija za razne potrebe, uključujući i uplate Agenciji za nacionalnu bezbijednost 614 hiljada EUR na ime nedostajućih sredstava za isplate otpremnina za službenike te institucije.

„Samo od ovog dijela koji je isplatila službenicima ANB-a za otpremnine, Vlada je mogla kupiti komplete udžbenika za 15.350 učenika. Jasno je da novca ima za one koji su prioritet, a to još uvijek nijesu ni đaci niti ukupni obrazovni sistem“, poručili su iz CGO.

Bonus video: