Novi nazivi ulica u Ulcinju: Most je Teutin, Skenderbeg ostaje, a Štoj dobija brojeve

Ulcinjski parlament je 2001. godine usvojio odluku o preimenovanju ulcinjskih ulica i trgova, ali je Ustavni sud dvije godine kasnije poništio
609 pregleda 31 komentar(a)
Bulevar Đerđ Kastrioti Skenderbega, Foto: Samir Adrović
Bulevar Đerđ Kastrioti Skenderbega, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 27.05.2015. 13:44h

Novi most na Port Mileni ponijeće ime ilirske kraljice Teute, svi gradski bulevari i veće saobraćajnice zadržaće postojeća imena, dok će ulice u Štoju dobiti brojeve, to je siže predloga odluke o imenovanju ulica i trgova koji bi trebalo da se pred odbornicima nađe na zasijedanju polovinom juna.

Ulcinjski parlament je 2001. godine usvojio odluku o preimenovanju ulcinjskih ulica i trgova, ali je Ustavni sud dvije godine kasnije poništio.

"Komisija je završila rad i očekujemo usvajanje odluke, budući da smo novim predlogom otklonili nedostatke zbog kojih je Ustavni sud 2003. godine usvojio žalbu SNP-a", kazao je Vijestima šef lokalnog parlamenta Fuad Hadžibeti.

Kako je naveo, komisija je pribavila mišljenja svih mjesnih zajednica što je bio glavni nedostatak u predlogu iz 2001. godine. Kazao je i da je predlog iz 2001. godine pretrpio male izmjene, te da će glavne gradske saobraćajnice zadržati imena ličnosti iz albanske istorije i kulture.

Bulevari Maršala Tita i Bratstva jedinstva biće preimenovani u bulevare Đerđ Kastrioti Skenderbega i braće Frašeri, a ulice Ćazima Resulbegovića, 26. novembra, Borisa Kidriča i Ivana Milutinovića u ulice Imera Prizrenija, Hafiza Ali Ulqinakua, Ulcinjskih moreplovaca i Muja Ulqinakua. Takođe, sve ulice u Štoju dobiće brojeve umjesto imena, poput beogradske, novosadske, rožajske ili podgoričke koje su davali vikendaši po mjestu iz kojeg dolaze.

Ukoliko bude održana, sjednica će riješti i dilemu da li će vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše u istom sastavu ili će DPS, kao pojedinačno najjača partija nakon lanjskih izbora, uspjeti da se uz pomoć neke od albanskih partija domogne vlasti.

Krhku vlast u Ulcinju ima Forca sa osam odbornika, koalicija oko predsjednika Fatmira Đeke sa sedam i dva nezavisna odbornika. DPS ima devet, od ukupno 33 odbornika, koliko broji ulcinjski parlament a u slučaju raspada vladajuće koalicije u opticaju su i vanredni izbori već na jesen.

Kriza unutar vladajuće koalicije tinja gotovo od samog uspostavljanja većine, a kulminirala je nedavno kada je desetočlana komisija usvojila arhitektonsko urbanističko rješenje Pristana, kojim je pored ostalog predviđen i lift na zidinama Starog grada. Odbornik Force Genci Nimanbegu otvoreno je najavio da će uskratiti podršku koaliciji ukoliko prođe odluka. Njega je podržao i lider Force Nazif Cungu, ali su iz Đekinog kabineta saopštili da će konačnu riječ o liftu ipak biti donijeta na nivou koalicije.

"Kolegijum djeluje složno i ne vidim spor. Vidjećemo na sjednici", kazao je Hadžibeti, koji je visoki funkcioner Force, upitan da li će sjednica označiti kraj političke krize budući da su odborničke klupe prazne već mjesecima.

Bonus video: