URA: Sramota je ukidanje refundacija za trudnice

“Očita je namjera vlade da prištedi na račun svojih građana, dok su više nego široke ruke kad su u pitanju „strateški“ strani investitori i nesposobni domaći tajkuni"
3 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2015. 13:19h

Crna Gora, ako želi biti odgovorna država, ne smije dozvoliti da se ukine refundacija za trudničko bolovanje za prvih 60 dana, kazali su iz Građanskog pokreta URA, dodajući da su “apsolutno protiv predloženih izmjena Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, jer se na taj način još više ugrožavaju, ionako obespravljene radnice u Crnoj Gori”.

U pokretu URA smatraju da je neophodno da država obezbijedi sredstva za refundacije bolovanja trudnicama za prvih 60 dana, za to mora biti novca u Crnoj Gori.

“Vladajuće partije koje u svojim nazivima imaju riječ „socijalista“ i “socijaldemokratski“, decenijama se ponašaju u suprotnosti sa svojim imenom. Najnoviji Nacrt Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju to potvrđuje. Jedna od izmjena se odnosi na najranjiviju kategoriju zaposlenih – trudnice. Naime, za razliku od prethodnog zakona, prema kojem je Fond zdravstva refundirao bolovanje trudnicama od početka odobrene spriječenosti za rad, novim se zakonom predviđa da je prvih 60 dana bolovanja poslodavac dužan da daje trudnicama nadoknadu tokom bolovanja. Ovo će da stvori dodatne poteškoće (pored već postojećih) za žene koje pokušavaju da se zaposle, kao i već zaposlene žene koje planiraju da dobiju potomstvo. Crna Gora ne smije dozvoliti da se već teška situacija kada je zapošljavanje žena i materinstvo u pitanju, dodatno oteža”, saopšteno je iz URA.

Za svaku osudu je, kako dodaju, i smanjivanje nadoknade tokom bolovanja koja, prema pomenutom nacrtu treba da se računa na osnovu republičkog prosjeka, a ne na osnovu primanja koji zaposleni ima.

“Očita je namjera vlade da prištedi na račun svojih građana, dok su više nego široke ruke kad su u pitanju „strateški“ strani investitori i nesposobni domaći tajkuni. I dosad Vlada nije imala sluha da prihvati prijedloge o ukidanju poreza na opremu za bebe, kao što je i odbila da se dodatno oporezuju bogati, i na taj način dođe do nedostajućih sredstava u budžetu. Očigledno socijalisti i socijaldemokrate ne misle na svoje građane. U stvari, kako na koga. Dok se pojedincima, koji rade u preduzećiima sa većinskim državnim vlasništvom, omogućava da se enormno obogate, drugi s teškom mukom mogu da ostvare dva osnovna ljudska prava: pravo na rad i pravo na život dostojan čovjeka. Svaka budžetska rupa se krpi na uštrb građana. Ne slušaju se dobronamjerni prijedlozi koji dolaze od strane opozicije, NVO sektora i građana da se može uštedjeti na brojne načine kao što su, prije svega, naplata poreskog duga, ukidanje ogromnog voznog parka koji servisiraju građani, ukidanje službenih putovanja u turističke svrhe i brojni drugi načini. Da ima dobre volje i iskrenosti u izjavama nadležnih da je građanin na prvom mjestu, ne bi se štedjelo na budućem potomstvu”, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Građanski pokret URA će, kako je saopšteno, i preko svoga poslanika Dritana Abazovića učiniti sve da do usvajanja ovog zakona ne dođe, bar dok se sporni člana predloženog zakona ne vrati na staro. Želimo Crnu Goru u kojoj za trudnice, porodilje i majke uvijek mora biti novca, jer je to obaveza odgovorne države za koju se borimo.

Bonus video: