Rampe u Zagoriču i Golubovcima ne rade danima

Iz ŽICG saopštili da su baterije ukradene, a da je u toku postupak kupovine novih
1 komentar(a)
rampa, pružni prelaz, Foto: Čitalac reporter
rampa, pružni prelaz, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 27.05.2015. 05:32h

Rampa na pružnom prelazu u Zagoriču i Golubovcima danima ne radi, zbog čega su u opasnosti vozači, djeca koja prolaze tuda do škole.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) saopštili su da su baterije, koje pokreću rampe, ukradene, a da je u toku postupak kupovine novih.

Portparolka ŽICG Mirjana Vujović kazala je “Vijestima” da bi rampe na pružnim prelazima trebalo da prorade za nekoliko dana.

“Već je pokrenut postupak hitne nabavke baterija, koje su potrebne za rad rampi”, kazala je Vujović.

Ona je istakla da je najveći problem što će pružni prelazi narednih dana biti nebezbjedni, zbog podignutih rampi.

Vujović je kazala da su mašinovođama sugerisali da se zaustave ispred pomenutih pružnih prelaza.

Pojasnila je da redovno nabavljaju rezervne baterije, ali da su krađe učestale, pa zbog procedura, ne mogu stići toliko da kupuju.

“Prema zakonu moramo raspisati tender i od tri ponude da izaberemo najpovoljniju što je veoma spor proces. Otuđivanja baterija su, međutim, postala toliko učestala, a ne možemo da kupujemo koliko kradu”, rekla je Vujović.

Ona je kazala da su na putnim prelazima Vukovci, Mahala, Cijevna , Bistrica i Zagorič u proteklih šest mjeseci otuđene baterije čak tri puta.

Na fotografiji koju je “Vijestima” poslala čitateljka vidi se da je rampa u Zagoriču podignuta, kao i voz koji se približava.

Mještani Zagoriča apelovali su na nadležne da se što prije riješi taj problem.

Pojedini predlažu da se na prelazima postavi video nadzor. ŽICG je ranije apelovala na građane koji na bilo koji način mogu pomoći da se otkriju osobe koje kradu baterije za napajanje i time ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju da prijave iste na telefon saobraćajnog dispečera 020/441-269 i daju doprinos bezbjednosti drumskog i željezničkog saobraćaja.

"Kada prelaz ne funkcioniše otpravnik vozova daje nalog mašinovođi voza koji propisuje proceduru u ovim slučajevima. Mašinovođa je u obavezi da ispred putnog prelaza zaustavi voz, vizuelno se ubijedi da je saobraćaj bezbjedan i tek nakon toga nastavi putovanje”, navode iz ŽICG.

Tvrde da dežurna služba ŽICG o krađama obavijesti Upravu policije, ali da rezultata po pitanju otkrivanja i kažnjavanja počinioca nema.

Bonus video: