Samo garaža od svih obećanja pljevaljske vlasti

Planom od 2011. do 2015. obuhvaćeno 26 kapitalnih projekata čija je vrijednost preko sto miliona eura
107 pregleda 1 komentar(a)
garaža, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
garaža, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.05.2015. 19:29h

Lokalna uprava u Pljevljima nije skoro realizovala nijedan od važnijih projekata, koji su označeni kao ključni u Višegodišnjem investicionom planu opštine Pljevlja za period 2011 - 2015. godine.

Planom je bilo obuhvaćeno 26 kapitalnih projekata čija je vrijednost procijenjena na preko sto miliona eura. Od tog iznosa Opština je u proteklom petogodišnjem periodu realizovala projekte vrijedne oko četiri do pet miliona eura.

Za oblast vodosnabdijevanja pitkom vodom bio je planiran 21 milion eura, saobraćaj 37, odpadne vode i komunalni otpad 17, komunalno uređenje grada i toplifikaciju 13, a isto toliko za obrazovanje, kulturu, sport, socijalna zaštitu.

Donošenje Višegodišnjih investicionih planova nalaže i Zakon o lokalnoj samoupravi i njima se bliže definiše razvojna politika u petogodišnjem periodu i služi kao osnova za donošenje budžeta ili kandidovanje projekata kod donatora.

Jedini vrijedni projekat koji je realizovan u proteklih pet godina u Pljevljima je izgradnja podzemne garaže na Trgu 13. jul. Projekat je vrijedan oko milion eura, a većinom je finansiran novacem EU.

Tako u prethodnom petogodišnjem periodu nije realizovan jedan od najvažnijih projekata, rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, i dovodnog cjevovoda od Odžaka do Pljevalja.

Izostala je i izgradnja puta Kosanica - Glibaći - Bobovo, sportskog aerodroma i letilišta na rekultivisanom dijelu kopa Potrlica, kao i izgradnja zapadne obilaznice oko Pljevalja u dužini od oko četiri kilometra. Osim regionalnog značaja izgradnjom obilaznice rasteretile bi se gradske saobraćajnice od saobraćaja teških vozila.

Projektom je predviđena izgradnja tranzitne saobraćajnice iz pravca Čajniča i Priboja, prema Podgorici, Žabljaku i Prijepolju.

Nije urađena ni regionalna sanitarna deponija projekat toplifikacije Pljevalja koja bi kao toplotni izvor koristila toplanu kompanije Vektre Jakić. Taj projekat je vrijedan 6,5 miliona eura i trebalo je da se dominantno finansira iz kredita EBRD.

Višegodišnjim investicionim planom bilo je predviđeno da se uradi gradska rasvjeta u skladu sa principima energetske efikanosti, ali do danas po tom pitanju ništa nije urađeno. Nije urađena glavna gradska ulica i Trg patrijarha Varnave, čija je vrijednost radova procijenjena na oko tri miliona eura.

U ovom periodu nije realizovan ni projekat izgradnje druge faze osnovne škole na Gukama, kao ni izgradnja staračkog doma kapaciteta osamdeset mjesta koji je trebalo da se gradi u blizini gradskog stadiona.

Dom kulture, vatrogasni dom...

Nije ništa rađeno ni na rekonstrukciji Doma kulture koja je započeta još 2007. a izostala je i realizacija projekta izgradnje zatvorenog i otvorenog gradskog bazena vrijedna oko 2,5 miliona eura. Opština nije uradila ni novi vatrogasni dom, o kojem se odavno priča s obzirom na to da su uslovi u kojima se trenutno nalazi Služba zaštite neuslovni i ne zadovoljavaju standarde.

U Opštini Pljevlja izostanak realizacije vrijednih porojekata pravdali su nepovoljnom finasijskom situacijom u lokalnoj upravi.

Bonus video: