Usjevi opstaju, ali treba zaštita

“Pad temperature može zaustaviti zrenje voća i povrća”
74 pregleda 1 komentar(a)
Željko Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2015. 16:02h

Poljoprivredni proizvođači iz Zete i Malesije ocijenili su da smjena sunca i kiše i temperaturne oscilacije ne bi trebalo da poljoprivrednicima naprave ozbiljnije probleme, ukoliko na vrijeme sprovedu zaštitu.

Promjenljivo vrijeme i temperature ispod 28 stepeni bi, kako su istakli, mogle da ugroze lubenicu koja je u fazi zametanja, pipun i trešnje.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić kazao je da su u ugroženoj grupi i proizvođači jagoda, ali da imaju sreću da je 90 odsto roda obrano i da postoji mogućnost da zbog toplote, jagode ponovo zametnu.

“Ugrožene su i sve mlade biljke, ali uz adekvatnu zaštitu, ne bi trebalo da proizvođači dožive gubitke”, kazao je Milić.

Proizvođač iz Zete i vlasnik poljoprivredne apoteke Mladen Aligrudić, istakao je da postoji veća mogućnost za pojavu plamenjače i drugih bolesti kada je temperatura ispod 28 stepeni i kad je povećana vlažnost vazduha.

“Pad temperature može zaustaviti zrenje voća i povrća. Nakon kiša su, takođe, povećani izgledi za obolijevanje, pa poljoprivrednici kupuju sredstva za zaštitu, kako bi preduprijedili ili zaustavili bolesti”, kazao je Aligrudić.

On je rekao da se koristi preparat plavog bakra ili koktel tri različite materije, u zavisnosti od faze bolesti.

Poljoprivrednicima iz Malesije, u nevremenu prošle sedmice, grad je uništio zasade lubenice i krompira.

Grad je padao i na području Zete, ali tamo je pričinjena manja šteta na usjevima, a nadležni nijesu još saopštili da li se neko od poljoprivrednika javio za odštetu.

Bonus video: