Popović: Adaptirati prostore grada za potrebe djece

Popovićeva je istakla da treba predvidjeti da svaki investitor mora u sklopu bloka stambenih zgrada obezbijediti i prostor za vrtić
65 pregleda 0 komentar(a)
Škola Dr Dragiša Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Škola Dr Dragiša Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.05.2015. 16:04h

Savjetnica u Klubu poslanika Socijalističke narodne partije u Odboru glavnog grada Bojana Popović tvrdi da u Podgorici nedostaje mnogo vrtića i osnovnih škola.

Ona je predložila da se urgentno predvidi adaptacija pojedinih prostora gdje je Glavni grad vlasnik u objekte predškolskog vaspitanja.

Popovićeva je istakla da treba predvidjeti da svaki investitor mora u sklopu bloka stambenih zgrada obezbijediti i prostor za vrtić.

„SNP glavnog grada ukazuje da izgradnja novih objekata i modernizacija postojeće mreže vaspitno- obrazovnih institucija mora biti jedan od prioriteta, kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima na predškolsko i osnovno obrazovanje“, kazala je Popovićeva.

Ona je istakla da je u mnogim podgoričkim vrtićima i osnovnim školama prebukiranost i dalje veliki problem, ali da do sada nije ništa urađeno na rješavanju tog pitanja.

„U toku su konkursi za prijem djece u vrtiće i osnovne škole, koji pokazuju staru boljku - nedostatak objekata za predškolsko i osnovno obrazovanje, jer nema novih vrtića i osnovnih škola, niti dogradnje postojećih. Obećanja i zaklinjanja aktuelne vlasti kako na državnom, tako i na nivou Glavnog grada o brizi za budućnost djece pokazala su se kao šuplja priča“, kazala je Popovićeva.

Ona je podsjetila da je prosječan broj djece po vaspitnim grupama u podgoričkim vrtićima 36, što je veće i od crnogorskog prosjeka, koji iznosi 29 djece u jednoj grupi. Samo prošle godine je, kako je istakla, preko 2.000 mališana ostalo neupisano u vrtiće.

Škola na Zlatici radi u pet smjena, u Bloku prebukirani

Popović smatra da i u osnovnom obrazovanju problem predstavlja nedostatak prostora.

“Nove škole su posebno potrebne u naseljima Zlatica, Tološi, Bloku V i VI, Delta City kvartu, Starom aerodromu, Gornjoj Gorici, Zabjelu i Koniku”, navodi Popović.

Ona je istakla da o prebukiranosti najbolje govori podatak da Osnovna škola „Dr Dragiša Ivanović“ na Zlatici izvodi nastavu u pet smjena, dok „Štampar Makarije“ u Bloku pet, planirana za 800, sada ima duplo veći broj učenika.

Bonus video: