Mreža žena PzP: Zakon o zdravstvenom osiguranju diskriminiše žene

"Kako nezvanično saznajemo , bilo je situacija i kada ih je poslodavac primoravao da potpišu ugovore kojima bi se obavezivale da neće rađati u narednih godinu više dana", navodi članica u Mreži žena Pokreta za promjene Iva Pavlović
67 pregleda 1 komentar(a)
Iva Pavlović, Foto: PzP
Iva Pavlović, Foto: PzP
Ažurirano: 26.05.2015. 13:35h

Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju dodatno diskriminiše žene i otvara još veći prostor za manipulaciju, a n nove uštede koje planira Vlada da idu preko leđa roditelja i djece su krajnje bezobzirna, smatraju u Mreži žena Pokreta za promjene.

Kako navodi njihova članica Iva Pavlović, žene u reproduktivnoj dobi su diskriminisane ukoliko žele da imaju potomstvo prilikom zapošljavanja i često su izložene neprijatnim pitanjima koja zalaze u njihovu intimu a odnose se na planiranje porodice i rađanje djece.

"Kako nezvanično saznajemo , bilo je situacija i kada ih je poslodavac primoravao da potpišu ugovore kojima bi se obavezivale da neće rađati u narednih godinu više dana. Treba li podsjećati koliko je država Crna Gora novca izgubila do sada davajući garancije za privatna preduzeća propalih i povlaštenih tajkuna u prethodnom periodu, našeg novca koji nikada nije vraćen u državnu kasu", pita se ona.

Ona dodaje da u siromašnoj zemlji, koja to nije postala sticajem slučajnih okolnosti, već sistematskim uništavanjem u prethodnih 26 godina koje sprovodi aktuelna vlast i gdje je pitanje nataliteta odavno na dnevnom redu jer je u stalnom padu, ne može se dozvoliti da se usvoji zakon koji majkama ukida pravo na nadoknadu tokom prva dva mjeseca od početka trudničkog, tačnije neće biti refundirana njihovom poslodavcu.

"Posebno ako se zna da već sada refundacija troškova za trudničko i porodiljsko ide jako sporo. Osim toga, ovo će svakako dovesti do negativnog trenda u zapošljavanju žena, povećanju njihove ekonomske zavisnosti ali i smanjenju socijalne vidljivosti. I u krajnjoj liniji, ovaj zakon podstiče polnu diskriminaciju što je nezamislivo za jednu zemlju koja želi da uhvati korak sa evropskim tokovima u poštovanju ljudskih prava", zaključila je ona.

Bonus video: