Perić: Štetan pristup Vlade po pitanju nataliteta i populacione politike

“Umjesto restriktivnih mjera ka trudnicima, bilo je mnogo više budžetskih stavki gdje se moglo kratiti”, smatra Perić
2 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.05.2015. 12:04h

Dodatno umanjivanje prava trudnica nastavak je pogrešne prakse Vlade, koja je u ovom mandatu već zakinula tu kategoriju za značajan dio prava u vezi sa visinom zarade koju primaju tokom trudničkog, odnosno prorodiljskog odsustva, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je na javnoj raspravi, predviđa da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, Fond ne isplaćuje poslodavcu naknadu za prva dva mjeseca.

Poslanik Pozitivne, Srđan Perić, ocijenio je da se radi o dugoročno lošim odlukama koje će se negativno reflektovati na populacionu politiku, jer se žene koje se odluče na roditeljstvo stavljaju u sve neravnopravniji i teži položaj.

“Politika ove Vlade je bez strateškog promišljanja, i rađa odluke gdje se održivost budžeta spašava tako što se od najranjivijih uzima sve što se može uzeti, a najbogatijima se daju svi mogući popusti”, kazao je Perić agenciji MINA.

On je podsjetio da Vlada, u ovom mandatu, oslobađa investitore od plaćanja PDV-a, carine, “čak im se iz budžeta plaćaju i garancije”.

“Sve to prati obrazloženje da će bogati ‘strateški partneri’ uposliti novu radnu snagu i da će time plaćati više poreza državi, a na kraju dešava se suprotno - upravo najranjivije kategorije porezom koji se sliva u budžet plaćaju fakture najbogatijih”, naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, to je potpuno naopak model koji treba mijenjati.

“Umjesto restriktivnih mjera ka trudnicima, bilo je mnogo više budžetskih stavki gdje se moglo kratiti”, smatra Perić.

On je kazao da je jedino dugoročno održivo rješenje - otvaranje novih radnih mjesta, a time i obezbjeđivanje više novca u budžetu.

“Sve drugo je predstavlja nastavak politike ove vlasti, koja bi se mogla opisati rijecima ‘od danas do sjutra’, gdje se ne razmišlja o budućim generacijama, pa se zato i trudnice, koje rađaju i kasnije odgajaju buduće generacije, tretiraju kao puka stavka u budžetu koju treba ‘sabiti što više’“, smatra Perić.

To je, kako je naveo, apsolutno neprihvatljiv i dugoročno štetan pristup po pitanju nataliteta, i u konačnom - populacione politike.

Bonus video: