FORMIRAĆE OMLADINSKU STUDENTSKU ORGANIZACIJU

Raičević: Sramota što su penzioneri od studenata aktivniji u odbrani svojih prava

„Najnoviji uzrok upokojenja Filozofskog fakulteta je najava vlasnika tzv. Univerziteta Donja Gorica premijera Đukanovića, da će se uskoro u toj ustanovi formirati odsjek za engleski jezik i književnost. Još jedan dokaz da je profit pojedinca važniji od javnog interesa, tradicije i sudbine čitavog grada“, navodi se u saopštenju
218 pregleda 7 komentar(a)
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2015. 11:51h

Vladan Raičević, odbornik DF-a i student Filozofskog fakulteta u Nikšiću, najavio je formiranje Omladinsko studentske organizacije koju će činiti studenti Univerziteta Crne Gore, kao i mladi koji se već duže vrijeme nalaze na Birou rada.

„Nećemo mirno dopustiti da skakvci pojedu naše godine, kao što su ih pojeli generacijama prije nas. Vlast bez ideje ne radi za našu budućnost. Troši naše vrijeme, zadužuje nas, rasprodaje što se prodati može, a ostavlja nam slabo plaćene poslove ili čak ni to“, navodi se u Raičevićevom saopštenju za javnost.

On poručuje da Crna Gora ne smije više biti država bez studenata, radnika, bez privrede, prava i morala, jer je onda riječ o državi bez ljudi.

„Mladi u Crnoj Gori su marginalizovani, njihova budućnost je neizvijesna a mogućnosti ograničene katastrofalnom ekonomskom politikom. Mladi naslijeđuju dugove i kredite koje godinama stvara i ostavlja nesposobna vlast vođena samo ličnim interesima. Perspektiva koju nudi crnogorska vlast je ispod dostojanstva. Bježanje od stvarnosti dovodi do situacije da je odlazak u inostranstvo jedini realan izlaz“, poručuje Raičević.

Socijalnu i ekonomsku situaciju, smatra on, dodatno komplikuje sistem školovanja i „hiperprodukcija izmišljenih uzaludnih profesija na privatnim univerzitetima“, što kod mladih stvara privid organizovane i uređene države. Prema njegovim riječima, Univerzitet Crne Gore nije nezavistan, a tome u prilog govore dešavanja u Rektoratu, kao i na Ekonomskom, Pravnom i Filozofskom fakultetu.

„Najnoviji uzrok upokojenja Filozofskog fakulteta je najava vlasnika tzv.Univerziteta Donja Gorica premijera Crne Gore Mila Đukanovića, da će se uskoro u toj ustanovi formirati odsjek za engleski jezik i književnost. Još jedan dokaz da je profit pojedinca važniji od javnog interesa, tradicije i sudbine čitavog grada. Posledice takve ’politike’ u velikoj mjeri doprinose osmišljenom urušavanju i gašenju nikšićke univerzitetske jedinice“, navodi se u saopštenju za javnost.

Raičević poručuje da je dužnost svakog studenta kao i profesora da stanu u zaštitu javnog interesa, kao i da „ćutanje nije znak zadovoljstva niti odobravanja, nego kukavičluka i oportunizma“.

„Protiv sramotnih namjera jedina reakcija je pobuna. Pitamo se, da li je stub demokratizacije crnogorskog društva, a to je u velikoj mjeri bio Filozofski fakultet, postao prijetnja takozvanom sistemu, pa mu određuju sudbinu kao i ostalim nikšićkim institucijama i nikšićkoj privredi“, pita Raičević.

Ono što brine većinu studenata Filozofskog fakulteta, prema njegovim riječima, je to što su se u akademskim krugovima počele koristiti maske, pa neki profesori sa maskama guše moral, slobodu i suprotstavljanje pseudodržavnom poretku.

„Sramota je Crne Gore da su u organizacionom smislu, u odbrani svojih prava, aktivniji penzioneri nego studenti. A zadatak studenata, kao i profesora, je ozbiljniji i širi. Ko to treba da misli o našoj budućnosti? Moramo stati u odbranu fakulteta i Univerziteta Crne Gore, kao atributa države i nacije“, poručio je Raičević.