Deveti kontingent Vojske Crne Gore počeo šestomjesečni angažman u Avganistanu

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Dakić je poručio da se od vojnika očekuje da svoje zadatke izvršavaju profesionalno, u duhu crnogorskih vrijednosti, uz razumijevanje i uvažavanje razlika...
76 pregleda 0 komentar(a)
Devetog kontingenta Vojske Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Devetog kontingenta Vojske Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 12.09.2018. 12:49h

Pripadnici Devetog kontingenta Vojske Crne Gore u misiji "Odlučna podrška" (Resolute Support) započeli su svoj šestomjesečni angažman u bazi Marmal, nadomak grada Mazari-el-Šarifa u Avganistanu.

Skupština Crne Gore je u julu ove godine donijela odluku da se broj crnogorskih vojnika u ovoj misiji poveća na najviše 40, tako da IX kontingent broji 29 pripadnika, što je za devet više od prethodnog.

Prilikom svečanog ispraćaja vojnika, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić je naglasio da je učešćem u misiji "Odlučna podrška" i sveukupnim doprinosom međunarodnom miru i stabilnosti, naša zemlja značajno podigla ugled među saveznicima i partnerima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Dakić je poručio da se od vojnika očekuje da svoje zadatke izvršavaju profesionalno, u duhu crnogorskih vrijednosti, uz razumijevanje i uvažavanje razlika, kako sa lokalnim stanovništvom i pripadnicima avganistanske vojske, tako i u multinacionalnom okruženju u samoj misiji.

"Komandant IX kontingenta, major Rade Stijepović izrazio je uvjerenje da će svaki pripadnik kontingenta savjesno obavljati svoju dužnost, kao primjer discipline, hrabrosti i odgovornosti, onako kako to dolikuje Crnogorcima, promovišući vrijednosti naše vojske i njene tradicije, patriotizma i moralnog nasljeđa", navodi se u saopštenju.

Bonus video: