Hajduković: Ministarstvo kulture mi oduzelo građansko pravo

On je, u izjavi dostavljenoj medijima, kazao da je Ministarstvo prošle godine odlučilo da nema pravo da bude kandidat za dobijanje Trinaestojulske nagrade
69 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Hajduković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Hajduković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2015. 14:00h

Dobitnik Trinaestojulske nagrade 1985. godine, Dragan Hajduković, poručio je Ministarstvu kulture da ne prihvata njihovu zabranu da se ne može ponovo kandidovati za to državno priznanje.

„Prošle godine je Ministarstvo kulture zauzelo stav da nemam pravo da u mojoj državi Crnoj Gori budem kandidat za dobijanje Trinaestojulske nagrade! Ove godine sam Ministarstvu kulture pravovremeno skrenuo pažnju da ne prihvatam zabranu kandidature i zahtijevao da isprave prošlogodišnju grešku“, saopštio je Hajduković.

On je, u izjavi dostavljenoj medijima, kazao da je Ministarstvo prošle godine odlučilo da nema pravo da bude kandidat za dobijanje Trinaestojulske nagrade.

„Vidjećemo hoće li mi ove godine ponovo biti zabranjeno da budem kandidat za nagradu. Činjenica je da sam 1985. godine dobio Trinaestojulsku nagradu u tadašnjoj Jugoslaviji. U to doba zakon je dozvoljavao da se nagrada može dobiti više puta i postoji nekoliko višestrukih dobitnika“, saopštio je Hajduković.

Nagrade se, kako je podsjetio, odrekao 20. septembra 1991. „Bio je to jedini način da kao nezavisni intelektualac protestujem protiv načina na koji je tada pokrenut projekat ekološke države i načina na koji je vođena Crna Gora“.

„Stariji se sjećaju toga vremena, a mlađi su njegove nedužne žrtve. Poslije raspada SFRJ donijet je novi zakon o Trinaestojulskoj nagradi koji ne dozvoljava da se nagrada dodijeli više puta“, kazao je Hajduković.

On je naveo da se prema važećem zakonu o Trinaestojulskoj nagradi „ nagrada istom licu može se dodijeliti samo jedanput“.

„Treba odmah reći da se u principu zakoni ne primjenjuju unazad, tako da činjenica da je neko dobio nagradu prije donošenja ovoga zakona nije bitna. Prošle 2014. godine mi je na osnovu ovog stava od devet riječi, brzopletom retroaktivnom primjenom zakona, Ministarstvo kulture oduzelo građansko pravo da budem kandidat za nagradu“, saopštio je Hajduković.

Tada, kako je kazao, nije protestovao, jer su imena kandidata već bila poznata i nije htio da njegov protest bude shvaćen kao omalovažavanje ostalih kandidata.

„Međutim, ove godine sam Ministarstvu kulture, prije isteka roka za kandidovanje uputio dopis kojim tražim da ne dozvole ponavljanje prošlogodišnje greške. Striktnom retroaktivnom primjenom zakona došli bi u smiješnu situaciju da se ranijim višestrukim dobitnicima mora oduzeti druga i treća nagrada, a da mogu zadržati samo prvu“, poručio je Hajduković.

Hajduković smatra da je dobra vijest da će ove godine prije donošenja odluke o njegovoj kandidaturi Ministarstvo kulture tražiti mišljenje Sekretarijata za zakonodavstvo.

„Retroaktivna primjena zakona o Trinaestojulskoj nagradi nije samo protivna pravnoj praksi nego i moralnim principima“, ocijenio je on.

Prema riječima Hajdukovića, ispada da je dobijanjem nagrade u SFRJ prije 30 godina kažnjen da ne može biti kandidat za nagradu u njegovoj državi Crnoj Gori. „Nije bitno hoću li nagradu ikada dobiti ili ne, ali ne mogu prihvatiti da mi je u mojoj Crnoj Gori zabranjeno da budem kandidat“.

Bonus video: