Albanci traže univerzitet u Crnoj Gori

“Problematičan i odnos države prema isticanju nacionalnih simbola”
84 pregleda 110 komentar(a)
Ismail Kurteši (Novina)
Ismail Kurteši (Novina)
Ažurirano: 24.05.2015. 19:48h

Crnogorska vlast ne brine dovoljno o Albancima, ali se ni Albanija i Kosovo ne zalažu za poboljšanje položaja svojih sunarodnika u Crnoj Gori, izjavio je poslanik “Samoopredjeljenja” Ismail Kurteši.

Predstavljajući u kosovskom parlamentu izvještaj o posjeti Crnoj Gori, Kurteši je kazao da se Albancima onemogućava da ostvare svoja ustavna prava kao što je pravo na obrazovanje i očuvanje kulture.

“Albanci nijesu zadovoljni odnosom Albanije i Kosova prema sunarodnicima u Crnoj Gori, koji često ne mogu da ostvare prava koja im garantuje Ustav. Oni traže da im se omoguće i da uživaju prava koje imaju nacionalne manjine na Kosovu, među kojima je i crnogorska. Potrebne su im knjige i školski program, a od Albanije i Kosova traže podršku za otvaranje univerziteta na albanskom jeziku”, kazao je Kurteši.

On je upozorio da su Albanci neznatno zastupljeni u državnim institucijama, navodeći primjer Ulcinja gdje je “Crnogorac na čelu policije” dok predstavnika Albanaca gotovo da nema među sudijama, iako u tom gradu čine većinu.

Kurteši je naveo da u Crnoj Gori postoji samo jedan nedjeljnik na albanskom jeziku, kao i polučasovna emisija na radiju Crne Gore, koja se emituje jednom nedjeljno.

Problematičan je, smatra on, i odnos države prema isticanju nacionalnih simbola, ali i obrazovanju na albanskom jeziku.

Kurteši je naveo da se iz državnog budžeta ne finansiraju institucije i projekti koji treba da očuvaju kulturno i nacionalno nasljeđe Albanaca.

Poslanik opozicionog “Samoopredjeljenja” smatra da je poseban problem odnos kosovskih političara sa kolegama iz Crne Gore.

“Predstavnici kosovske i albanske vlasti često posjećuju Crnu Goru, ali ni jednom nijesu posjetili Malesiju niti razgovarali sa sunarodnicima u toj oblasti, niti saslušali njihove probleme. Umjesto toga, na osnovu informacija koje dobijaju od vlasti iz Podgorice pričaju u suprelativima o položaju Albanaca u Crnoj Gori. Najbolji primjer je nedavna posjeta šefa diplomatije Hašima Tačija, koji je samo prošao kroz Malesiju”, kazao je on.

Bonus video: