Odaće počast žrtvama zločina protiv izbjeglih Muslimana iz BiH

“Podsjećamo, crnogorska policija je u maju i junu 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni”, navodi se u saopštenju
6 komentar(a)
CB Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
CB Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.05.2015. 15:40h

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Anima položiće sjutra cvijeće i zajednički odati počast žrtvama zločina protiv izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg-Novi, odakle je većina izbjeglica organizovano nezakonito deportovana.

U saopštenju koje potpisuju izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA), Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Anime – Tea Gorjanc Prelević, Daliborka Uljarević i Ljupka Kovačević, podsjeća se da se ovih dana navršava 23 godine od kako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao ”Deportacija izbeglica”.

“Podsjećamo, crnogorska policija je u maju i junu 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni”, navodi se u saopštenju.

Još uvijek se, kako se dodaje, nekim žrtvama deportovanim iz Herceg-Novog 27. maja 1992. ne zna ni grob, niti gdje su tačno ubijeni.

Podsjeća se da su nevladine organizacije HRA, CGO i Anima i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković, su prije tri, četiri godine uputili tri inicijative.

“Inicijativu predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću i svim šefovima poslaničkih klubova, da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve zločina deportacije izbjeglica 1992. godine iz Crne Gore, a 2012. godine je upućena inicijativa i da crnogorska policija uputi izvinjenje zbog primjene policijskih ovlašćenja tokom deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine”, precizira se u saopštenju.

Bonus video: