SNP: Izgradnja vaspitno-obrazovnih institucija da bude prioritet

„Samo prošle godine je preko dvije hiljade mališana ostalo neupisano u vrtiće. Slično je stanje i u osnovnom obrazovanju, jer škole nedostaju posebno u naseljima Zlatica, Tološi, Bloku V i VI, Delta City kvart, Stari aerodrom, Gornja Gorica, Zabjelu i Koniku“, rekla je Popović
82 pregleda 4 komentar(a)
Bojana Popović (SNP), Foto: SNP
Bojana Popović (SNP), Foto: SNP
Ažurirano: 24.05.2015. 15:16h

Izgradnja novih objekata i modernizacija postojeće mreže vaspitno-obrazovnih institucija mora biti jedan od prioriteta, kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima na pravo na predškolsko i osnovno obrazovanje, poručeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Savjetnik u Klubu poslanika SNP-a, Bojana Popović kazala je da SNP Podgorice predlaže da se urgentno predvidi adaptacija pojedinih prostora gdje je Glavni grad vlasnik u objekte predškolskog vapitanja.

Prema njenim riječima, treba predvidjeti da svaki investitor mora, u sklopu bloka stambenih zgrada, obezbijediti i prostor za vrtić.

„U mnogim podgoričkim vrtićima i osnovnim školama prebukiranost je i dalje veliki problem, iako je godinama na to upozoravano, ali do sada nije ništa urađeno na rješavanju tog pitanja. U toku su konkursi za prijem djece u vrtiće i osnovne škole, koji pokazuju staru boljku – nedostatak objekata za predškolsko i osnovno obrazovanje, jer nema novih vrtića i osnovnih škola, niti dogradnje postojećih“, navela je Popović.

Kako je dodala, obećanja i zaklinjanja aktuelne vlasti kako na državnom, tako i na nivou Glavnog grada o brizi za budućnost djece pokazala su se kao „šuplja priča“.

Ona je ukazala da prosječan broj djece po vaspitnim grupama u podgoričkim vrtićima je 36, što je veće i od crnogorskog prosjeka koji je 29 djece u jednoj grupi.

„Samo prošle godine je preko dvije hiljade mališana ostalo neupisano u vrtiće. Slično je stanje i u osnovnom obrazovanju, jer škole nedostaju posebno u naseljima Zlatica, Tološi, Bloku V i VI, Delta City kvart, Stari aerodrom, Gornja Gorica, Zabjelu i Koniku“, rekla je Popović.

O prebukiranosti, dodala je, najbolje govori podatak da Osnovna škola „Dragiša Ivanović“ na Zlatici izvodi nastavu u pet smjena, dok škola „Štampar Makarije“ u Bloku pet planirana za 800 sada ima duplo veći broj učenika.

Bonus video: