Mitropolit Mihailo pitao državnu administraciju zašto štiti Amfilohija

"Na uplatnici za kaznu od 500 eura, izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici „svrha plaćanja“ ispisao je „kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira Ostrog“, što je u koliziji sa istinama pravoslavne vjere"
25 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2015. 12:09h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, pitao je državnu administraciju zašto štiti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, po čijem nalogu se, kako je rekao, na karikaturalan način interveniše nad kulurnom baštinom Crne Gore.

Prema riječima Mihaila, intervencije vršene po nalogu i sa znanjem mitropolita Amfilohija nad crnogorskom kulturnom baštinom, odreda su vršene i vrše se na karikaturalan način i uperene su protiv Crne Gore.

"Preoblikovanje naših svetinja, osobito manastira Ostrog radi se s ciljem njihovog stavljanja u svetosavski crkveni kontekst. Takvu poaru naših svetinja, kakvu on vrši, nijesu izvršili vezir Ćurpilić, paša Bušatlija i Omer-paša Latas zajedno", kaže se u saopštenju Mitropolita Mihaila.

Najnovijim postupkom, smatra on, mitropolit Amfilohije se svrstao i u otpadnike od vjere.

"Na uplatnici za kaznu od 500 eura, izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici „svrha plaćanja“ ispisao je „kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira Ostrog“, što je u koliziji sa istinama pravoslavne vjere", naveo je Mihailo.

On je dodao da ponašanje Amfilohija poprima radikalne oblike, "koji su Ostrog pretvorili u velesajam praznovjerja, čemu se mora stati na kraj".

"Tokom prve Omer-pašine vojne, nadvojvoda Mirko Petrović s ostroškim zatočnicima, sačuvao je ostrošku svetinju i ćivot svetoga Vasilija, ali se nebi reklo da će ih Crna Gora sačuvati od vladike Amfilohija. Zato javno pitam administraciju zašto mazi zulumćara koji nasrće na na nas, naše svetinje, svetitelje i cijelu državu, i do kada će to da čini?", zaključio je Mihailo.

Bonus video: