Pošumili Trebjesu sa 200 sadnica bora

„Na oko 156 hektara nalazi se više od 200 zeljastih i 40 drvenastih biljaka, među kojima je 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva"
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2015. 11:38h

Povodom evropskog dana parkova, 24.maja, biciklistički klub „Perun“, fondacija „Petrović Njegoš“, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i ekološki klub hortikulture „Bajice“ organizovali su akciju pošumljavanja park šume Trebjese. Akciji su se priključili i Volonteri Crne Gore, triatlon klub „Nikšić“ i Klub vojnih planinara. U akciji je posađeno 200 sadnica bora koje je donirala Uprava za šume, a najmlađi učesnici su bili četvorogodišnji Luka Milatović i Irina Marojević.

Iz „Peruna“ su podsjetili na značaj Trebjese i bogatstvo njene flore i faune.

„Na oko 156 hektara nalazi se više od 200 zeljastih i 40 drvenastih biljaka, među kojima je 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva. Mnoge životinjske vrste nalaze se na evropskim i svjetskim Crvenim listama, neke od njih su obuhvaćene međunarodnim konvencijama, a takođe je evidentirano i prisustvo endemičnih vrsta. Istražanjivanjima je utvrđeno postojanje šest vrsta puževa, 58 vrsta insekata, 54 vrste ptica, kao i prisustvo 14 vrsta gljiva od kojih neke imaju status međunarodno značajnih vrsta”, kazala je direktorica “Peruna” Ana Petrović.

Galerija

Bonus video: