Klinički centar će graditi pet sala za operacije

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je kritikovao rad KCCG, naglasivši da najveća zdravstvena ustanova nema kontrolu preko informacionog bolničkog sistema, zbog čega osiguranici imaju problem sa zakazivanjem pregleda, ogromnim gužvama i čekanjem
185 pregleda 9 komentar(a)
operacija, Klinički centar CG, Foto: KCCG.me
operacija, Klinički centar CG, Foto: KCCG.me
Ažurirano: 24.05.2015. 07:23h

Nadležni planiraju izgradnju novog operacionog bloka u sklopu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) sa pet operacionih sala. Iz Ministarstva zdravlja (MZ) su “Vijestima” pojasnili da će operacioni blok biti izgrađen od razvojnog kredita od 15 miliona eura, koji je Svjetska banka nedavno odobrila.

Istakli su da će se na taj način smanjiti liste čekanja na određene operativne procedure i broj upućenih pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore, ali i unaprijediti tehnološki uslovi koji su neophodni za izvođenje najsloženijih hirurških zahvata.

Iz MZ su odgovorili da će novac od kredita biti uložen za rješavanje prioritetnih pitanja.

"Sredstva će, između ostalog, biti usmjerena za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, unapređenje zdravstvenih tehnologija i kapaciteta za upravljanje sistemom zdravstva”, saopštili su, ocijenivši da je potrebno stvoriti uslove za efikasnu potrošnju u zdravstvu kroz uspostavljanje kvalitetnog bolničkog sistema.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je kritikovao rad KCCG, naglasivši da najveća zdravstvena ustanova nema kontrolu preko informacionog bolničkog sistema, zbog čega osiguranici imaju problem sa zakazivanjem pregleda, ogromnim gužvama i čekanjem.

Iz Šegrtovog resora je saopšteno da će novac od kredita biti uložen u projekte čiji je cilj da se zaustavi trenutno ogromna potrošnja ljekova.

Šegrt je nedavno saopštio da čak 10 miliona eura godišnje ode za liječenje u inostranstvu i u privatnim ustanovama, ali i da su Crnogorci, zajedno sa Mađarima, najbolesniji u Evropi, ako se uzme u obzir koliko se troši na ljekove po glavi stanovnika.

Uvode sistem koji koriste države EU

U MZ-u smatraju da je neophodno stvoriti uslove za efikasnu potrošnju u zdravstvu, između ostalog i kroz uvođenje DRG (Diagnosis-Related Group) sistema plaćanja.

Taj sistem koristi se u većini zemalja EU i svjetski je priznat standard za upoređivanje efikasnosti i troškova u zdravstvu.

DRG sistem podrazumijeva da osiguranik plaća zdravstvenu uslugu u skladu sa stvarnim troškovima. Osim pojednostavljenja naplate bolničkih usluga, omogućava povezivanje podataka o pacijentima sa troškovima bolnica i poređenje obima rada zdravstvenih ustanova.

Bonus video: