O ronjenju bez javnih skupova

Cio postupak sveden na dostavljanje pisanih primjedbi u roku od 50 dana
150 pregleda 7 komentar(a)
Ronioci, Foto: Luka Zeković
Ronioci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.05.2015. 19:38h

Kabinet potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, otvorio je 15. aprila javnu raspravu o nacrtu novog Zakona o ronjenju.

Za razliku od prošle godine kada je javnu raspravu o nacrtu tog zakona organizovao MUP i kada je ona priređena u skladu sa svim pravilima, ovog puta u Lazovićevoj režiji, nije predviđeno održavanje nijednog okruglog stola gdje bi obrađivači nacrta „ukrstili argumente“ sa zainteresovanom javnošću, već se cio postupak svodi na dostavljanje pisanih primjebi kabinetu potpredsjednika Vlade u roku od 50 dana.

Prošle je godine Lazovićev stranački kolega iz SDP, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, nakon pravog „torpedovanja“ kontroverznog nacrta Zakona o ronjenu na okruglim stolovima, povukao taj predlog iz procedure.

Novi nacrt, iza kojeg stoji Veselin Mijajlović, dugogodišnji policijski funkcioner i direktor JU RCUD iz Bijele koja je nedavno formalno transformisana u dioničarsko društvo čiji je isključivi vlasnik Vlada, RCUD-u opet obezbjeđuje monopol u crnogorskom ronilaštvu.

Po nacrtu, (članovi 1, 2 i 3) ronjenje se obavlja u svemu od mora, do lokve dovoljno velike da u njoj fizički može stati čovjek, a podrazumijeva svaku aktivnost pod vodom, liše onih koje sprovode vojska, policija ili strane podmornice, jer Crna Gora nema takvih svojih podvodnih plovila. Čak i oni koji uz masku koriste disalicu da bi makar glavu duže od minuta zadržali ispod površine vode, podliježu strogim pravilima iz novog nacrta Zakona o ronjenju.

„Ronilačkim područjima upravlja privredno društvo sa svojstvom pravnog lica, koje treba da ispunjava uslove za obavljanje ronilačkih aktivnosti propisane ovim zakonom. Privredno društvo osniva Vlada”, kaže se u članu 6 Nacrta.

Vlada je već osnovala takvo “privredno društvo” - Mijajlovićev RCUD, a da ne bi ostalo dileme kakva je njegova uloga, služi član 7 Nacrta zakona gdje se pobrojavaju sve djelatnosti za koje je to d.o.o. ovlašćeno - od uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava pod vodom, preko niza komercijalnih poslova kojima se bave druge privatne firme, do “obavljanja i drugih poslova u skladu sa zakonom i aktom o osnivanju”.

Državna firma RCUD prethodno treba da uopšte i pokrene postupak davanja neke ronilačke lokacije pod koncesiju, što je poseban potencijalni izvor zloupotreba, s obzirom na Mijajlovićevu rodbinsku povezanost sa vlasnicima pojedinih ronilačkih firmi u Crnoj Gori.

RCUD donosi i izrađuje planove upravljanja, Vlada aminuje

Pisci nacrta iz ovog posljednjeg “izvlače” odredbu po kojoj će privredno društvo RCUD donositi i izrađivati generalne i godišnje planove upravljanja svim ronilačkim područjima u državi. Na predlog RCUD-a Vlada će donositi generalni plan upravljanja, a firma kojom rukovodi Mijajlović, potom sama donositi godišnje planove, uz formalnu saglasnost Vlade.

Nacrt predviđa i mogućnost da se ronilačka područja na korišćenje mogu ustupiti “privrednim društvima registrovanim za djelatnosti ronjenja”, ali ona predmetom koncesije mogu gazdovati samo po godišnjem planu upravljanja koji donosi RCUD.

Po uvjerenja će svi morati kod Mijajlovića

RCUD-u je po nacrtu, obezbijeđeno i da izdaje dozvole za obavljanje naučno-istraživačkih ronjenja, a svojevrsni nonsens je i to da će po nacrtu, to privredno preduzeće u državnom vlasništvu, biti ovlašćeno da daje dozvole za obavljanje profesionalnog (komercijalnog) ronjenja svim ostalim firmama koje se takvim ronilačkim aktivnostima bave kao osnovnom tržišnom djelatnošću.

Bez dozvole RCUD-a neće se moći obaviti nijedno noćno, niti ronjenje na dubini većoj od 40 metara koje iziskuje upotrebu gasnih mješavina kao medijuma za disanje, RCUD jedini izdaje dnevnike ronjenja koje će morati koristiti svi klubovi ili privredna društva, bez njegovog obavještavanja ne smije se roniti na područjima koja nisu data pod koncesiju, a RCUD će voditi i kompletnu evidenciju o “ronjenjima, izdatim dozvolama, izdatim uvjerenjima, sprovedenim obukama, datumu i vremenu svih ronilačkih aktivnosti.”

Bonus video: