Šavnik: Rekonstruisati i kuću Borislava Pekića

Ideja je da na prostoru između rijeka Bukovice i Bijele bude izgrađena sportska hala
265 pregleda 7 komentar(a)
kuća Borislava Pekića, Foto: Kirsi Hyvaerinen
kuća Borislava Pekića, Foto: Kirsi Hyvaerinen
Ažurirano: 23.05.2015. 18:16h

Možda će Šavnik, najmanju i najsiromašniju opštinu u Crnoj Gori, zahvaljujući takmičenju "Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru", uskoro ogrijati sunce. Takmičenje ima za cilj da sakupi najbolja i najkreativnija rješenja za uređenje pet predloženih lokacija u Beranama, Mojkovcu, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Šavnik je kandidovao teren za male sportove, Spomen- dom i rekonstrukciju kuće Borislava Pekića.

Tim "Recycle Space", predložio je izgradnju sportske sale, rekonstrukciju Spomen-doma koji bi postao centar za kulturu, dok bi kuća Pekića bila preuređena kao gradska biblioteka sa knjižarom.

Ideja je da na prostoru između rijeka Bukovice i Bijele bude izgrađena sportska hala površine oko hiljadu metara kvadratnih, sa terenima za košarku, rukomet i odbojku, dok bi u sportsko-rekreativnoj zoni, kojoj bi pripadala i sama hala, bili napravljeni otvoreni sportski tereni, pješačke i biciklističke staze…

Spomen-dom bi, pored adaptirane sale za bioskopske projekcije i pozorišne predstave, imao i prostor za izložbe, multimedijalne instalacije, snimanja...Sastavni dio budućeg centra za kulturu bila bi biblioteka i čitaona smještene u obnovljenoj kući poznatog pisca, gdje bi se nalazila i suvenirnica.

Svako od rješenja nudi mogućnost da se zaposli određeni broj ljudi, pa bi u kući Pekića, za početak, bile zaposlene dvije osobe, u Spomen-domu četiri, a u sportskom centru osam.

Dio poslova bi bio namijenjen i osobama sa invaliditetom, a eventualna realizacija projekta dovela bi do ostvarivanja primarnog cilja - smanjenja odliva stanovništva iz ove opštine, smanjenja siromaštva i nezaposlenosti među mladima, podsticanje većeg broja ljudi, da se vrate i žive u Šavnik, do inkluzije ranjivih grupa i valorizacije kulturno-istorijskih spomenika.

U polufinale je prošlo po deset ideja za svaku lokaciju. Glasanje za finaliste, koje traje još danas, na otvoreneideje.me.

Bonus video: