CTU postaje član Hospitality Europe-a

Iz Montenegro Stars Hotel Group je saopšteno da se radi o krovnom udruženju koje okuplja 42 nacionalna udruženja iz 28 država članica Evropske unije (EU) i zastupa njihove interese pred evropskim institucijama
0 komentar(a)
ctuu_1, Foto: V. LAJOVIĆ
ctuu_1, Foto: V. LAJOVIĆ
Ažurirano: 23.05.2015. 13:29h

Crnogorsko turističko udruženje (CTU) postaće početkom novembra punopravni član još jedne evropske turističke asocijacije, Hospitality Europe (HOTREC).

Iz Montenegro Stars Hotel Group je saopšteno da se radi o krovnom udruženju koje okuplja 42 nacionalna udruženja iz 28 država članica Evropske unije (EU) i zastupa njihove interese pred evropskim institucijama.

"To je na marginama 111. polugodišnjeg zasijedanja Evropskog Udruženja turističkih organizacija i turoperatora (ECTAA) predsjedniku CTU-a Žarku Raduloviću saopštio izvršni direktor HOTREC-a, Christian De Barrin", navodi se u saopštenju.

Barrin je kazao da će HOTREC-u biti drago da učine presedan, s obzirom da punopravni članovi mogu biti samo udruženja koja potiču iz država koje su članice EU.

"Premda Crna Gora još nije postala punopravni član EU, svojim rezultatima u oblasti turizma i učešćem u ukupnoj crnogorskoj ekonomiji kojima smo prijatno iznenađeni, smatramo da to članstvo zaslužuje. Na novembarskom zasijedanju u Holandiji i formalno ćemo pozvati Crnu Goru kao 43. članicu“, rekao je Barrin.

Radulović se zahvalio na pozivu, navodeći da je to izuzetna čast za CTU.

„Ovaj presedan nas veoma raduje, kao udruženje i drago nam je da će se ponoviti situacija kao sa članstvom u ECTAA prije dvije godine, kada smo takođe postali punopravni član iako je država Crna Gora još u procesu pregovora o priključenju. Ovaj poziv za članstvo je još jedna potvrda da pratimo i primjenjujemo savremene trendove i da svojim vještinama i znanjem možemo da zaslužimo mjesto među najrazvijenijima u turističkoj privredi Evrope“, saopštio je Radulović.

Barrin je kazao da će članstvo omogućiti učešće u kreiranju regulative za razvoj turističke privrede i pristup fondovima EU za realizaciju razvojnih projekata, kao i edukaciju crnogorskog kadra u evropskim prijestonicama, kroz različite studijske programe i praksu osoblja.

HOTREC je već godinama partner Evropske komisije (EK) na brojnim razvojnim projektima u sektoru turističke industrije.

Jedan od najznačajnijih je Evropski pasoš ugostiteljskih vještina, koji olakšava kontakt između poslodavaca i nezaposlenih u uslužnim djelatnostima, prevashodno mladih, kako bi se stimulisala mobilnost radne snage u Evropi.

Bonus video: