Lica s invaliditetom vozački polažu samo ako imaju i prilagode obuci svoj auto

Na Mašinskom fakultetu lani je atestirano 10 vozila sa ugrađenim ručnim komandama. Od početka ove godine, piše MNE magazin, atestirano je jedno vozilo sa ugrađenim ručnim komandama za dovod goriva, isključivanje spojnice i aktiviranje radne kočnice
279 pregleda 3 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.05.2015. 07:26h

Nikšićanin Dragan Tepavčević nije mogao da položi vozački ispit onako kako je to predviđeno za većinu osoba. Pošto koristi invalidska kolica Draganu je bilo onemogućeno da nauči da vozi zato što auto škole nemaju automobil koji je prilagođen osobama sa invaliditetom.

Problem je, piše MNE magazin, riješio 2008, kada je kupio automobil i ugradio ručne komande koje koštaju od 150 eura i više.

Tepavčević navodi da u Crnoj Gori ne postoje firma ni pojedinac koji ima sertifikat za izradu ručnih komandi, pa su osobe kojima su potrebne prinuđene da idu u Beograd, Novi Sad i druga mjesta u okruženju, što je i on uradio.

Nakon ugradnje ručnih komandi, Tepavčević je morao da od Mašinskog fakulteta dobije potvrdu, odnosno atest da su urađene komande na automobilu izvedene u skladu sa tehničkim standardima i da su bezbijedne za upotrebu.

Ali tu priča nije završena. Nakon što je za komande dobio zeleno svjetlo, njegov instuktor vožnje u auto školi nije imao duple komande, kao što je to slučaj sa automobilima predviđenim za polaganje vožačkog ispita, pa bezbjednost saobraćaja tokom časova vožnje i polaganja zavisi od umijeća vozača.

"Pomoć instruktora je vrlo ograničena. Položio sam vozački 2008. godine. Kakvo je bilo stanje tada, takvo je i danas. U našoj državi ne postoji nijedna auto škola koja ima prilagođeno vozilo za polaganje vozačkog ispita za osobe koje su korisnici invalidskih kolica", kaže Dragan za MNE magazin.

Taj portal navodi da prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, auto škola nije u obavezi da ima za obuku "specijalno vozilo" prilagođeno osobama s invaliditetom, odnosno auto škola nije u obavezi da ugradi ručne komande kako bi vozački ispit (i obuku) mogle da obavljaju i osobe s invaliditetom.

Obuka za vožnju lica s invaliditetom obavlja se na način što ta lica prilagođavaju svoja vozila u sopstvenom vlasništvu i u skladu sa invaliditetom, koji može biti različit, naveli su iz Ministarstva prosvjete, dodajući da zakon ovu oblast nije uredio jer postoje različiti oblici invaliditeta i različita tehnička prilagođavanja vozila za obuku.

Iz Ministarstva je najavljeno da je u toku izmjena pravilnika o uslovima i načinu polaganja vozačkog ispita, koja će biti završena do kraja godine.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić, nada se da će akt, ipak, biti u korist osoba sa invaliditetom.

"Pisaćemo Ministarstvu prosvjete da propisom obavežu auto škole da nabave makar jedno vozilo koje je pristupačno osobama sa invaliditetom", rekla je ona.

Na Mašinskom fakultetu lani je atestirano 10 vozila sa ugrađenim ručnim komandama. Od početka ove godine, piše MNE magazin, atestirano je jedno vozilo sa ugrađenim ručnim komandama za dovod goriva, isključivanje spojnice i aktiviranje radne kočnice.

Bonus video: