Još ništa od obećanja: Na mjestu stare kolašinske lipe, još nije zasađena nova

"Ne mogu vam reći zbog čega u prvim proljećnim mjesecima, kada je bilo vrijeme nije posađeno novo stablo. Sada je kasno jer je počela vegetacija. Međutim, mogu da obećam da će lipa u Ulici IV Proleterske biti posađena na jesen"
3 komentar(a)
Mjesto gdje je nekad bila lipa, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Mjesto gdje je nekad bila lipa, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.05.2015. 19:04h

Na mjestu jedne od najstarije lipe u Kolašinu, koja je greškom službenice Komunalne policije, posječena u januaru ove godine, nije posađena nova, kako su bili obećali iz te službe.

Zbog posječenog stabla u Ulici IV Proleterske burno su reagovali ekolozi, održan je i protest građana, na kome su tada iz Komunalne policije dali riječ da će čim vremenski uslovi dozvole posaditi novo drvo.

Sa skupa je upućena građanska incijativa lokalnom parlamentu da se postojeći, kao i u narednom periodu zasađeni, drvoredi zaštite kao ambijentalna vrijednost grada.

Protestanti su od lokalne vlasti zatražili i da se na mjestu svih do sada posječenih stabala u kolašinskim drvoredima zasade nova.

Zoran Kujović, koji je od nedavno na mjestu načelnika Komunalne policije kaže da ne zna zbog čega prije nego što je on došao na tu funkciju nije posađena nova lipa.

Ta služba je par mjeseci bila bez rukovodioca, jer je pređašnjeg Dragoljuba Bukilića, nakon što je samo mjesec dana bio na funkciji razriješila predsjednica Opštine Željka Vuksanović.

„Ne mogu vam reći zbog čega u prvim proljećnim mjesecima, kada je bilo vrijeme nije posađeno novo stablo. Sada je kasno jer je počela vegetacija. Međutim, mogu da obećam da će lipa u Ulici IV Proleterske biti posađena na jesen”, kazao je Kujović.

U međuvremenu skoro se osušio i četinar, koji su u saksiju na mjestu posječenog drveta postavili volonteri nevladinog sektora.

Osušilo se i još nekoliko stabala u gradskim drvoredima. Kako tvrde korisnici društvenih mreža, koji svakodnevno upozoravaju na to, drveće se suši zbog nestručnog potkresivanja.

Ekolozi tvrde da je širom grada u minulih desetak godina na taj način “osakaćeno i kasnije posječeno desetine stabala.” Prvi drvored u Kolašinu formiran je 1890. godine, zasadio ga je Lale Nešović. Nešović je, rodom Bjelopoljac, koji je, prema nekim istorijskim podacima, bio drugi varoški predsjednik.

Bonus video: