Mreža žena PzP: Dabanović treba vratiti na posao

"Situacija jeste krajnje neprimjerena za prosvjete radnike, ali takođe još gore za sve prosvjetare su njihove male plate, uslovi rada, nemogućnost da ispune fond časova, direktori dovedeni po partijskoj liniji koji se ponašaju kao mali bogovi, nemogućnost da riješe svoje stambeno pitanje i da ne nabrajamo dalje"
84 pregleda 21 komentar(a)
Medicinska škola, Verica Dabanović, Foto: Kolektiv.me
Medicinska škola, Verica Dabanović, Foto: Kolektiv.me
Ažurirano: 22.05.2015. 15:42h

Mreža žena Pokreta za promjene smatra da je postupak kojim profesorka Verica Dabanović dobila otkaz iz Srednje medicinske škole zbog kako je navedeno neprimjerene situacije za jednog prosvjetnog radnika licemjeran i diskriminatorski, prije svega, kako se navodi u saopštenju, zbog činjenice da je i njen kolega koji je prihvatio njenu obnaženu nogu na svoje rame dobio samo disciplinski postupak.

"Smatramo da je kazna u odnosu na takozvano prestup preoštra, prije svega jer zakon nema jasno definisana pravila vezana za oblačenje, ponašanje i javno izgovorenu riječ prosvjetnog radnika. Zato i direktori sebi daju za pravo da po slobodnoj volji tumače moralne norme i pravila. Sa druge strane, čini nam se da Zakon o zabrani diskriminacije jasno prepoznaje ovu situaciju kao krivično djelo, jer kao što smo već naveli neko je postavio obnaženu nogu (profesorica koja je dobila otkaz) na nečije rame (professor koji je dobio disciplinsku mjeru), ali je ta noga prihvaćena sa širokim osmjehom", navodi se u saopštenju Mreže žena PzP.

Dodaje se da imamo situaciju u kojoj je tradicija pervertirana na najniži mogući stepen degradacije jedne žene, koja je uz to kako se čini i omiljena među đacima.

"To je izgleda bilo najlakše – ostaviti nekog bez posla ali sačuvati taj ‘čojski’ obraz. Licemjerno. Situacija jeste krajnje neprimjerena za prosvjete radnike, ali takođe još gore za sve prosvjetare su njihove male plate, uslovi rada, nemogućnost da ispune fond časova, direktori dovedeni po partijskoj liniji koji se ponašaju kao mali bogovi, nemogućnost da riješe svoje stambeno pitanje i da ne nabrajamo dalje".

Iz Mreže žena PzP smatraju da profesoricu treba vratiti na posao,

"I to je prvi korak, a naredni je da ako već treba da bude neke kazne za fotografiju onda da bude raspodijeljena jednako jer ako i ima krivice onda ona podjednako ide na teret i profesorice i njenog kolege", zaključuje se usaopštenju Mreže žena PzP.

Bonus video: