Iseljenici u šatorima: "Je li država zaboravila na svoje građane?"

Euromost još jednom poziva Vladu Crne Gore da čitavu situaciju masovnog odlaska konačno shvati ozbiljno
12 komentar(a)
iseljenici, šatori, Foto: Euromost
iseljenici, šatori, Foto: Euromost
Ažurirano: 22.05.2015. 10:39h

NVO Euromost je 21. maja na Dan nezavisnosti dobila fotografije šatora i kontenjera u mjestu Braunšvajng koji su dodatno postavljeni nakon prijava velikog broja azilanata i nedostatka mjesta u zgradama prihvatnog centra u ovom gradu. U ovim centrima, kako su saopštili iz Euromosta, borave i građani sa sjevera Crne Gore koji su poslednjih 15 dana otputovali prema Njemačkoj zbog "gladi i nemaštine, isti građani koji su se 2006. godine izborili da naša država dobije nezavisnost". "Da li se zaboravilo da bez tih građana i njihovih "da" ne bi imali svoju državu? Da li je država zaboravila na svoje građane? Da li smo se borili da nam narod odlazi da se pati?", navodi se u saopštenju Euromosta.

Iz Euromosta navode da četiri posljednja mjesca upozoravaju da se preduzme nešto, "sem pokušaja da se masovni odlazak građana sa sjevera zataška od strane predstavnika Vlade".

"Problem je nacionalni jer nam stanovništvo odlazi, napušta nam državu, gladuje, suočava se sa teškim ekonomskim problemima i dalje za Vladu CG nije ozbiljan. Predstavnici Vlade CG moraju da izađu u javnost da priznaju da je stanje alarmantno i da dođu na sjever među građane, da razgovaraju sa njima i da se na licu mjesta uvjere u pravo stanje i da vide kako da im pomognu da bi ostali u svojoj državi", piše u saopštenju.

Oni još jednom pozivaju Vladu Crne Gore da čitavu situaciju masovnog odlaska konačno shvati ozbiljno i da zajedno sa lokalnim samoupravama i građanima, krenu u rješavanju ovog problema.

"Da li nas je neko na sjeveru pitao kako smo ove godine proslavili Dan nezavisnosti, dok su nam na hiljade građana pod šatorima i kontenjerima u drugim državama, gdje čekaju milostinju da bi svoju djecu prehranili, da li se ko u ovoj državi zapita ko se sada brine o njima, pitamo sada predstavnike Vlade da li su ovi šatori i kontenjeri i ova narodna kuhilja na fotografijama ta turistička mjesta gdje idu gradjani sa sjevera, koja su pomenuta u javnosti od strane predstavnika Vlade.

Bonus video: