Leković: Država je rješenje stambenih potreba građana prepustila stihiji tržišta

On je rekao da stanovanje uz podršku države mora pod jednakim uslovima postati dostupno svima kojima je ovakva podrška potrebna
101 pregleda 5 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 21.05.2015. 12:18h

Pravo na stan kao prostor za život jeste elementarno ljudsko pravo, a istovremeno i osnovna potreba svakog čovjeka jer je ostvarenje svih drugih ljudskih potreba uslovljeno stanom i uslovima stanovanja, kazao je Momčilo Leković, član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore.

"Nakon što je početkom 90-ih po simboličnim cijenama privatizovala gotovo cio stambeni fond u društvenoj svojini, država je rješavanje stambene potrebe svojih građana prepustila stihiji tržišta, odbijajući da vrati sebe na mjesto kreatora i voditelja stambene politike. Crna Gora je danas zbog toga suočena sa neriješenom stambenom potrebom velikog broja domaćinstava koja zbog ekonomskih, socijalnih i drugih ograničenja ovu potrebu ne mogu da zadovolje na tržištu", istakao je Leković.

On je dodao da i pored toga što u Crnoj Gori broj stanova premašuje broj domaćinstava, on je ispod EU prosjeka u odnosu na broj stanovnika (350 stanova na 1000 stanovnika spram 450 u EU) što, kako tvrdi Leković, potvrđuje da je pristup domaćinstava ostvarenju ovog elementarnog prava onemogućen, pored ostalog, nepostojanjem definisanog javnog interesa u oblasti stanovanja i odsustvom državne intervencije.

"Demokratska Crna Gora smatra da je neophodno definisati javni interes u oblasti stanovanja i u njemu pozicionirati pravo svakog građanina na krov nad glavom, te zakonima i podzakonskim aktima utvrditi odgovarajući standard stanovanja. Država se mora prihvatiti obaveze intervencije kojom će, bez diskriminacije, olakšati pristup pravu na stanovanje svim domaćinstvima koja zbog ekonomskih, socijalnih i drugih razumnih ograničenja svoju stambenu potrebu ne mogu da zadovolje na tržištu", objasnio je Leković.

Demokrate predlažu da se odmah osnuje Nacionalni fond socijalnog stanovanja, čiji bi osnivač bila Skupština Crne Gore.

"Sredstva za funkcionisanje fonda bi se obezbjedila kombinovanjem različitih izvora: progresivnim oporezivanjem viška stanova (stanova koji nijesu objekti osnovnog stanovanja, neprodatih stanova namjenjenih tržištu), posebnim oporezivanjem neizgrađenog građevinskog zemljišta, od sredstava iz zakupa i prodaje stambenog fonda, izdavanja obveznica Fonda, dodatnog oporezivanja luksuza, pri čemu treba otvoriti i potencijal za privatno finansiranje, planiranje i usmjeravanje socijalnog stanovanja, kao i za upravljanje i održavanje Fonda putem različitih oblika stambenih asocijacija", rekao je Leković.

On je rekao da stanovanje uz podršku države mora pod jednakim uslovima postati dostupno svima kojima je ovakva podrška potrebna.

"Ovo je neophodno kako bi se postigla socijalna ravnoteža i obezbjedila integracija i kohezija svih društvenih grupa, a posebno najranjivijih: beskućnika, dugotrajno nezaposlenih, penzionera sa najnižim penzijama, osoba sa invaliditetom. Prioriteti u ovakvom stambenom zbrinjavanju moraju biti formirani shodno obimu socijalnih, ekonomskih i drugih razumnih ograničenja domaćinstava i bez diskriminacije", zaključio je Leković.

Bonus video: