Podgorica: Građanima najviše smeta buka iz kafića

Željko Vujović iz MZ “Blok 5” kazao je da je buka veliki problem građana koji žive u Ulici kosovskih junaka broj jedan, gdje se u jednoj zgradi nalazi 14 lokala
220 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Luka Zeković
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2015. 15:34h

Učesnici javne rasprave o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju akustičkih zona na teritoriji glavnog grada, uglavnom su imali primjedbe na buku u ugostiteljskim objektima, a smatraju da se problem ne rješava adekvatno.

Zamjenica sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Lazarela Kalezić ocijenila je da problem buke nije prepoznat kao nešto što definiše zagađenje životne sredine u smislu onoga što je opipljivo, nego onoga što utiče na kvalitet života građana.

“Nekad nismo ni svjesni koliko buka utiče na psihičko stanje... Prostor se planirao prije nego što su se uzimali u obzir ti elementi koje buka izaziva, pa je veoma teško sada, na već definisane prostorne namjene, napraviti podjelu po akustičnim zonama”, kazala je Kalezić.

Željko Vujović iz MZ “Blok 5” kazao je da je buka veliki problem građana koji žive u Ulici kosovskih junaka broj jedan, gdje se u jednoj zgradi nalazi 14 lokala.

“Kad neko prijavi buku, komunalni inspektor se zbuni i jedino rješenje mu je da ih sve zatvori. Mislim da je Sekretarijat trebalo da povede računa prilikom davanja dozvola, naročito za bašte, jer ipak tamo ima ljudi koji tu žive i po četrdeset godina, a sad imaju po 70 -80 godina”, kazao je Vujović. Predsjednik MZ Gorica Sveto Vukićević kazao je da izostaje saradnja sa mjesnim zajednicama, koje su bitan faktor za donošenje ovakvih i sličnih odluka.

Bonus video: