Budva: Za prosvjetne radnike 148 stanova

Ministar Predrag Bošković, rekao je da je to gradilište vjesnik rješavanja krupnih pitanja u prosvjeti među kojima je jedno od najvažnijih poboljšanje standarda prosvjetnih radnika
373 pregleda 3 komentar(a)
kamen temeljac, Budva, Foto: Vuk Lajović
kamen temeljac, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.05.2015. 13:31h

Nakon pune dvije decenije, koliko traje agonija, zaposleni u budvanskim prosvjetnim ustanovama, napokon mogu da odahnu, nakon što je i svečano položen kamen temeljac za gradnju tri zgrade sa 146 stanova, namijenjenih za rješavanje stambenih pitanja prosvjetara.

Uvjeren da će se za 18 mjseci, krajem 2016. sresti na istom mjestu, kada će biti urušeni ključevi stanova, ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je da to ministarsvo, kao najveće o u Vladi, ima i najveću odgovornost po pitanju rješavanja ključnih problema prosvjetara i prosvjetnih radnika, a to je prije svega stambeno pitanje.

„Činjenca da Budva kao najrazvijenija opština u Crnoj Gori, te da se dugo nije u ovoj opštini izgradio nijedan objekat za prosvjetare, a znamo koliko obrazovanje znači za ukupni ekonomski razvoj Crne Gore, i razvoj same opštine svakako u dogovoru sa predsjednikom opštine, predsjednikom Sindikata i Ministarstvom prosvjete, mislim da smo našli najbolji način da to pitanje okrenemo. I da ove tri zgrade budu samo prvi objekti koji će biti stavljeni u funkciju prosvjetarima u Budvi, a onda će, naravno, i taj pritisak na stanovanje kada je Budva u pitanju, biti značajno manji i onda će ostala pitanja koja ostanu neriješene kroz ove tri zgrade, biti mnogo lakše rješavana“, kazao je Bošković.

Potpredsjednik Opštine Budva Milan Vučinić podsjetio je da je Skupština opštine Budva ustupila površinu od 5.566 kvadrata za potrebe izgradnje zgrade, oslobodila projekat komunalija i finanisrala najveći dio projektno- tehničke dokumentacije.

„Potpisan je i ugovor kojim se Opština obavezala da finansira izgradnju garaža u ovom stambenom objektu u iznosu od 2, 4 miliona eura i na osnovu toga je stekla pravo vlasništva nad njima. Na ovj način, Opština je omogućila prosvjetnim radnicima da prilikom otkupa, kcadrat stana plaćaju po 200 eura nižoj cijeni“, kazao je Vučinić.

Predsjendik sindikata prosvjete Budve Nikolaj Knežević kazao je da su u ovaj projekat pored velike nade, uložena sredstva opštine Budva koja je dodijelila plac, oslobodila komunalija, finansirala projektno- tehničku dokumentaciju i ono što je za nas najvažnije, preuzela finansiranje garaža.

Izgradnja stanova na placu u budvanskom nasleju Dubovica, je zajendički projekta Opštine Sindikata i Stambene zadruge Solidarno, dok je izvođač radova Cijeva komerc.

Bonus video: