SNP: Veće novčane kazne za diskriminaciju žena na tržištu rada

Minimalna novčana kazna koju bi pravno lice platilo za ovaj prekršaj, umjesto 500, bila bi dvije hiljade eura
0 komentar(a)
Radosav Nišavić, Foto: SNP
Radosav Nišavić, Foto: SNP
Ažurirano: 20.05.2015. 11:58h

Poslanik Sociajlističke narodne partije (SNP) Radosav Nišavić predložio je veće novčane kazne za prekršaje za pravna lica koja žene, zbog majčinstva ili trudnoće, diskriminišu na tržištu rada ili u ostvarenju prava iz socijalne i dječje zaštite.

Minimalna novčana kazna koju bi pravno lice platilo za ovaj prekršaj, umjesto 500, bila bi dvije hiljade eura.

Nišavić je podnio amandmane na Predlog zakona o izmjenama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

U Predlogu zakona Vlada nije, kako se navodi, posebno prepoznala problem gubitka radnih mjesta zbog tudnoće ili majčinstva, što svjedoči o njenom površnom pristupu da sistemski riješi problem žena prilikom planiranja porodice usled straha da izgube radno mjesto.

SNP smatra da politika kažnjavanja za one koji ne upotrebljavaju rodno senzitivni jezik i one koji sprječavaju ostvarenje osnovnih prava ne može biti ista. “Ne treba ovaj problem rješavati usput već ga spriječiti, a najbolji način za to su upravo veće novčane kazne”.

Nišavić je amandmanima predložio izdvajanje ovog prekršaja u poseban član zakona, ali i oštrije sankcionisanje poslodavca ili drugog pravnog lica koje ženu zbog majčinstva ili trudnoće dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na druga lica, prilikom zapošljavanja, samozapošljavanja i ostvarivanja prava.

Bonus video: