Aktivistkinje Anime obilaze mjesta zločina i 1990-ih

Aktivistkinje Anime objasnile su da obilaskom mjesta zločina odaju počast žrtvama i posebno uvažavaju dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih
195 pregleda 3 komentar(a)
Morinj, Foto: NVO ANIMA
Morinj, Foto: NVO ANIMA
Ažurirano: 20.05.2015. 12:03h

Aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima će, povodom Dana nezavisnosti, obići mjesta zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore tokom ratova devedesetih i položiti cvijeće.

Kako se navodi u saopštenju, one će 21. maja obići Herceg Novi, Morinj i Bukovicu, a dan kasnije Kaluđerski laz i Murina.

„Dvadesetprvog maja u devet sati obići ćemo Herceg Novi, mjesto sa najvećim brojem deportovanih muslimana koji su ubijeni u Bosni i Hercegovini 1992.), u deset sati Morinj, logor za hrvatske zarobljenike 1991/2. i u 18 sati Bukovica, mjesto etničkog čišćenja muslimana 1992/3“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, 22. maja u 12 sati aktivistkinje će obići Kaluđerski laz, mjesto gdje je od pripadnika Vojske Jugoslavije ubijeno šest civila albanske nacionalnosti, i još šesnaest ubjenih albanskih civila izbjeglih sa Kosova od aprila do juna 1999., a u 17 sati Murino, mjesto stradanja šest civila od NATO bombardovanja, među kojima troje djece.

One su rekle da su to uradile prošle godine da bi crnogorsku medijsku, političku i društvenu javnost podsjetile na zločine i ukazale na politike nekažnjivosti i izostanak tranzicione pravde kako bi se preduzeli koraci ka njenom izvršenju, ali, kako su ocijenile, ništa nije preduzeto.

Aktivistkinje Anime objasnile su da obilaskom mjesta zločina odaju počast žrtvama i posebno uvažavaju dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih, prozivaju institucije države da uspostave vladavinu prava za sve i da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika i afirmišu potrebu suočavanja sa prošlošću da bi se spriječile zloupotrebe ljudi i zločini u budućnosti.

„Zahtijevamo od države da na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesta zločina kako bi savremenici i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja“, poručile su aktivistkinje Anime.

Bonus video: