Rehabilitovanje vođa četnika u Crnoj Gori imalo bi za cilj nove podjele

Zaboravljaju da je Crna Gora 13. jula 1941. svojim julskim vatrama zadivila svijet, rekla odlučno ne fašizmu i svrstala se u prve redove antifašizma koji i dan danas baštini i unapređuje“, poručuju nikšićki borci i antifašisti
88 pregleda 6 komentar(a)
Nikšić, trg slobode, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, trg slobode, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.05.2015. 11:24h

Predjedništvo UBNOR-a i antifašista Nikšić na sjednici održanoj povodom zahtjeva pojedinih crnogorskih političara da se rehabilituju vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori za vrijeme Drugog svjetskog rata, zaključilo je da je cilj takvih zahtjeva „još viša podjela i raslojavanje crnogorskog društva i udaljavanje Crne Gore od demokratske Evrope i principa na kojima počiva savremeno društvo“.

Kada savremeni svijet slavi 70. godina od pobjede nad fašizmom, ističu iz UBNOR-a i antifašista Nikšić, Srbija rehabilituje četnike.

„Odluka da se Dragoslav Draža Mihailović rehabilituje izgleda da je najmanje iznenadila i uznemirila Srbiju, jer oni to već godinama pripremaju i rade. Sahranili su i kralja uz veliku pompu koji je podržavao Dražu i njegovu kliku. Na sreću ovo nije prava slika Srbije, ali oni koji se zgražavaju na ove odluke su u manjini. Na paradi povodom 9. maja prisustvovali su oni koji su se osvrtali okolo ima li gdje koja kokarda, a parada posvećena antifašizmu“, stoji u saopštenju za javnost.

Iako je to, kako stoji u saopštenju, stvar Srbije, zabrinjava činjenica da i u Crnoj Gori pojedini traže rehabilitaciju četničkih vođa.

„Zaboravljaju da je Crna Gora 13. jula 1941. godine svojim julskim vatrama zadivila svijet, rekla odlučno ne fašizmu i svrstala se u prve redove antifašizma koji i dan danas baštini i unapređuje. Zar nije osmjeh Ljuba Čupića, koji predstavlja najsnažnije svjedočanstvo otpora prema fašizmu, simbol mržnje, prkosa i simbol slobodoljubivosti i nepokora dovoljna opomena svim neprijateljima i tada i danas da fašizam, četnici, ustaše, balisti i njima slični ne mogu se izjednačavati sa Ljubom, Savom, Petrom, Danilom i drugim slobodarima“, poručuju nikšićki borci i antifašisti.

U saopštenju za javnost stoji da se ne „ne može prekrajati istorija, jer svakome je poznato ko je bio na stranu naroda i antifašista, a ko sa fašistima i protiv naroda“, kao i da je ideja o rehabilitaciji četničkog pokreta u Crnoj Gori unaprijed osuđena na poraz.

Bonus video: