Studenti na praksi u Juventasu

Oni su istakli da je organizacija stručne prakse za studente Fakultetu političkih nauka, koja je vrednovana ECTS poenima, primjer dobre prakse koju treba da slijede i ostale fakultetske jedinice na Univerzitetu Crne Gore u cilju unaprijeđenja znanja ali i poslovnih vještina studenata
1 komentar(a)
Juventas praksa, Foto: PR Centar
Juventas praksa, Foto: PR Centar
Ažurirano: 20.05.2015. 10:58h

Grupa od 21 studenta Fakulteta političkih nauka smjera Socijalni rad i socijalna politika počela je praksu u Juventasu, tokom koje će upoznati sa načinima na koje mogu praktično primjeniti fakultetska znanja iz pojedinih predmeta.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, studenti će dva mjeseca biti uključeni u aktivnosti Juventasa, a praksa će se ogledati u aktivnom učešću visokoškolaca u administrativnom i terenskom radu organizacije.

„Studenti će imati priliku da se radom uz socijalne radnike zaposlene u organizaciji upoznaju sa načinima na koje mogu praktično primjeniti znanja stečena na fakultetu iz pojedinih predmeta“, kaže se u saopštenju Juventasa.

Oni su objasnili da će u toku prakse biti organizovane prezentacije programa Juventasa, sastancima se upoznati sa aktulenim aktivnostima, dok je poseban akcenat na uključivanju studenata u socijalnom savjetovanju na terenu i to tri puta sedmično tokom trajanja prakse.

„Terenski rad će se obavljati prvenstveno u romskom naselju Kamp Konik I i Kamp Konik II gdje će studenti imati priliku da posmatraju proces pružanja usluga socijalnog savjetovanja i posredovanja, organizovanja radionica i informativnih sesija“, precizirali su iz Juventasa.

Prema njihovim riječima, nekim studentima će biti omogućeno da se volonterski uključe u dalje aktivnosti „Programa pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik” a koji sprovode HELP, sa partnerima Juventas, Romski edukativni fond, Pravni centar, Crveni krst Crne Gore i Danski savjet za izbjeglice.

„U kampovima na Koniku i okolini živi 1,8 hiljada Roma i Egipćana (300 domaćinstava) od čega je 300 žena i 567 djece, kao i oko 500 drugih veoma ranjivih raseljenih koji stanuju na području Konika. Stanovništvo je suočeno sa brojnim izazovima, pa je podrška trenutnih i budućih socijalnh radnika koji razumiju poziciju i potrebe ove populacije, veoma značajna“, podsjetili su iz Juvenatasa.

Oni su istakli da je organizacija stručne prakse za studente Fakultetu političkih nauka, koja je vrednovana ECTS poenima, primjer dobre prakse koju treba da slijede i ostale fakultetske jedinice na Univerzitetu Crne Gore u cilju unaprijeđenja znanja ali i poslovnih vještina studenata.

„Nažalost, mnoge fakultetske jedinice nisu uložile dovoljan napor da svim studentima omoguće neki od mogućih vidova studentskih praksi – plaćene/neplaćene, obavezne/neobavezne, prakse u okviru nekog od semestara ili prakse tokom ljetnjih mjeseci, odnosno prakse kao obavezan dio specijalističkog rada“, naveli su iz Juventasa.

Oni su kazali da se nadaju da će se program stručnih praksi za studente nastaviti, proširiti i dalje unapređivati u cilju omogućavanja studentima sticanja potrebnih informacija ali i znanja o realnim poslovnim okruženjima, pospješivanja odgovornosti, kao i razvoja takozvanih mekih vještina.

Bonus video: