Tri osobe čekaju promjenu pola

Dvije osobe sa kojima ova NVO ima kontakt, uspješno su tokom prethodnih godina promijenile lične podatke
13 komentar(a)
Danijel Kalezić (Novina)
Danijel Kalezić (Novina)
Ažurirano: 20.05.2015. 05:36h

Na prilagođavanje pola u Crnoj Gori čekaju tri osobe, od ukupno pet koje su aktivne na grupama samopodrške koje se održavaju u “Kvir Montenegru”, dok je jedna uspješno okončala taj proces ove godine.

S druge strane, dvije osobe sa kojima ta organizacija ima kontakt, uspješno su tokom prethodnih godina promijenile lične podatke, uključujući i ime.

Predsjednik “Kvir Montenegra” Danijel Kalezić kazao je “Vijestima” da se država, za sada, u potpunosti pridržava zakonske regulative o pokrivanju troškova medicinskih intevencija procesa prilagođavanja pola i da je usvojen Pravilnik na osnovu kojeg sve trans* osobe mogu ostvariti to pravo.

Rekao je da je zdravstveno osiguranje pokrilo troškove procesa prilagođavanja pola jednoj osobi koja je predala zahtjev, pristupila procesu i uspješno ga okončala u 2015. godini.

Kalezić tvrdi da iz te organizacije ne mogu otkriti iz kog pola se vrši prilagođavanje i kakva je tranzicija u pitanju.

“...Samo osoba koja je u procesu tranzicije ima pravo da trećim licima saopštava konkretne podatke o svom zdravstvenom stanju i tranziciji, uključujući informaciju o tome iz kog pola se vrši tranzicija ka tom polu”.

On je istakao da se u Beogradu obavlja dio procedure koji se odnosi na same hirurške zahtjeve i finalnu procjenu ljekara da li je osoba spremna za započinjanje hirurških zahvata prilagođavanja pola, dok se u Podgorici osobama “pružaju medicinske usluge koje prethode samim hirurškim zahvatima.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, kojim je uvedena mogućnost promjene pola iz medicinskih razloga, država je dužna da plati 80 odsto troškova.

Kalezić smatra da bi formiranje kompletnog tima ljekara u Crnoj Gori koji bi obavljao sve procedure prilagođavanja pola u našoj zemlji bilo neisplativo.

Kako je naveo, broj trans* osoba u Crnoj Gori nije veliki, a formiranje tima bi bilo neisplativo jer iziskuje značajno velika materijalna sredstva i ulaganje u edukaciju medicinskog tima.

Diskrecija garantovana u MUP-u

Kalezić tvrdi da je MUP na kvalitetan način uspostavio procedure za unošenje promjena ličnog imena, oznake pola u dokumentima i jedinstvenog matičnog broja.

“Osoba koja je prošla kompletnu tranziciju na veoma jednostavan, diskretan i brz način može u veoma kratkom roku obaviti izmjenu svih podataka i dobiti sva nova lična dokumenta”, rekao je istakavši da to može poslužiti za primjer i daleko razvijenijim zemljama u kojima se ljudska prava LGBT osoba poštuju na veoma većem nivou nego kod nas.

Bonus video: