Samardžić: Crna Gora je posvećena CSDP politici

Samardžić je podsjetio na angažman crnogorske vojske u EU vođenim misijama i izrazio spremnost za nastavak saradnje
2 komentar(a)
Dragan Samardžić, Foto: Luka Zeković
Dragan Samardžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2015. 18:40h

Crna Gora je posvećena politici Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije (CSDP) i podržava operacije i misije koje se sprovode kao njen sastavni dio, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragan Samardžić.

On je prisustvovao sastanku Vojnog komiteta EU (EUMC) u Evropskom savjetu u Briselu.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je tema sastanka bila trenutni izazovi i planovi za EU operacije i misija, kao važnog instrumenta CSDP-a.

“U svom obraćanju, Samardžić je istakao posvećenost Crne Gore CSDP politici i podršku operacijama i misijama koje se sprovode kao njen sastavni dio”, kaže se u saopštenju.

Samardžić je podsjetio na angažman crnogorske vojske u EU vođenim misijama i izrazio spremnost za nastavak saradnje.

On je kazao da Crna Gora učestvuje u pomorskoj operaciji EU u vodama Somalije i u trening misiji u Maliju.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je prezentovan trenutni status EU misija u Somaliji, Maliju i Centraloafričkoj republici i razgovarano o izazovima sa kojima se suočavaju komandanti na terenu i iznošeni su predlozi za poboljšanje efikasnosti, kao i okvirni planovi za nastavak angažovanja nakon završetka sadašnjeg mandata.

“Istaknut je značaj dostignuća u izgradnji kapaciteta i održivosti nacionalnih oružanih snaga u svim državama gdje EU misije djeluju. Naglašena je potreba da članice i partneri ostanu do kraja posvećeni učešću u misijama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: