Podgorica: Mjere količine otpada iz djelova grada

Drugo mjerenje realizovano je od 11. do 17. maja
0 komentar(a)
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2015. 16:24h

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada, radi unapređenja upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, učestvuje u projektu „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama jugoistočne Evrope“.

Projektom je, kako je objavljeno na sajtu Glavnog grada, planirano sezonsko mjerenje količine otpada iz različitih djelova grada u periodu od sedam dana.

“Prvo mjerenje i određivanje morfološkog sastava u Glavnom gradu realizovano je od devetog do 15. februara ove godine. Drugo mjerenje i određivanje morfološkog sastava realizovano je od 11. do 17. maja”, objavljeno je na sajtu Glavnog grada.

Glavni cilj projekta je, kako se navodi, da javne komunalne službe i opštine u Jugoistočnoj Europi izgrade kapacitete i efikasnije razvijaju i koriste podatke o prikupljenom, tretiranom i odloženom komunalnom otpadu.

“Glavni grad je organizovanim upravljanjem otpadom u skladu sa evropskim standardima i direktivama koje regulišu oblast upravljanja otpadom, obezbijedio učešće u ovom projektu, s obzirom na to da se na sanitarnoj deponiji “Livade” svakodnevno vrši mjerenje ukupno dopremljenog otpada i selektiranje sekundarnih sirovina u Pogonu za selekciju otpada”, navode iz Sekretarijata.

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj kao koordinator i „Deponija“ Podgorica kao nosilac Projekta za Glavni Grad, u saradnji sa “Čistoćom“ i NVO “Ozon“, obezbjedio je potrebne uslove za implementaciju projekta po fazama.

Bonus video: