MUP Njemačke nastaviće da pomaže crnogorsku policiju

“MUP Njemačke nastaviće da konkretno pomaže na planu snaženja kapaciteta crnogorske Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanje korupcije"
1 komentar(a)
Raško Konjević, Tomas de Mezijer, Foto: MUP Crne Gore
Raško Konjević, Tomas de Mezijer, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2015. 15:10h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Njemačke nastaviće da pomaže snaženje kapaciteta crnogorske policije za borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanje korupcije, kao ključnim aktivnostima obezbjeđivanja vladavine prava, zaključeno je tokom radne posjete resornog ministra, Raška Konjevića Berlinu.

Kako se navodi, ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Njemačke će, na bazi potpisane Zajedničke izjave o namjeri, proširiti i dodatno intenzivirati saradnju koja je u prethodnom periodu predstavljala primjer efikasne međusobne koordinacije i razumijevanja.

“MUP Njemačke nastaviće da konkretno pomaže na planu snaženja kapaciteta crnogorske Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanje korupcije, kao ključnim aktivnostima na planu obezbjeđivanja vladavine prava, što je i osnovni preduslov daljeg napretka Crne Gore na putu integracije u NATO i Evropsku uniju (EU)”, kaže se u saopštenju.

Kako su dodali, boravak Konjevića u Berlinu prilika je da se, tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Njemačke Tomasom de Mezijerom, kao i u razgovorima sa državnom sekretarkom njemačkog MUP-a Emili Haber i predsjednikom Savezne kriminalističke policije, Holgerom Minkom osnaže relacije između parnerskih službi dvije države.

Kako se navodi, ponovljeno je zadovoljstvo uspostavljenim opsegom i dinamikom kontakata na različitim nivoima, kao i sadržajem operativne razmjene i podrške.

“Posebno je razgovarano o aktivnostima koje su planirane za osposobljavanja crnogorske Uprave policije za obavljanje najsloženijih finansijskih istraga, prevenciju i borbu protiv terorizma i dalje snaženje kapaciteta u segmentu borbe protiv trafikinga ljudskim bićima i suočavanja sa sve aktuelnijim zloupotrebama novih tehnologija i društvenih mreža u cilju obavljanja kriminalnih djelatnosti”, kaže se u sapštenju MUP-a.

Ističe da je razgovorima iskazana spremnost njemačkog MUP-a, ali i Savezne kriminalističke policije da ostane pouzdan partner crnogorskih bezbjednosnih službi, pri čemu je akcentovana saradnja u sprovođenju mjera koje doprinose daljem integracionom napretku Crne Gore.

Konjević je razgovarao sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, kao i sa predsjednikom i članovima Odbora za unutrašnje poslove Bundestaga o pitanjima iz nadležnosti MUP-a, sa fokusom na aktuelne migratorne tendencije sa zapadnog Balkana prema državama članicama EU.

“U tom smislu, sagledavajući izazove od značaja za stabilnost kompletnog regiona zapadnog Balkana, razgovarano je o potrebi kontinuiranog snaženja saradnje među policijskim snagama, pri čemu je posebno pozdravljena proaktivna i konstruktivna uloga koju Crna Gora permanentno ima na polju promocije i podsticanja saradnje sa susjednim državama”, navodi se u saopštenju.

Kako su pojasnili, susreti u Berlinu bili su prilika da se potvrdi čvrsto opredjeljenje crnogorske Vlade za implementaciju svih aktivnosti na planu sprovođenja sveobuhvatnih reformi koje bi, uz održavanje uspješne dinamike integracionih procesa, trebalo da ima i veoma pozitivne reperkusije na obezbjeđivanje uslova za nove investicije i unaprijeđena ekonomska partnerstva.

“Podrška Njemačke, koja je čvrsto potvrđena u svim razgovorima, biće od nemjerljive važnosti za predstojeće faze sprovođenja aktivnosti i mjera predviđenih evroatlantskom i EU integracionom agendum”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: