TAA istražuje: Kako je "izgorjeli" Pantomarket skoro učetvorostručen

Novi slučaj koji su danas na konferenciji za štampu predstavili aktivisti TAA Mirko Kovačević i Miomir Abović koji je i nezavisni odbornik u SO Tivat, odnosi se na obračun komunalija za veliku stambeno-poslovnu zgradu koju u blizini Pina, u Ulici Palih boraca, gradi firma "Dana Komerc"
146 pregleda 10 komentar(a)
Miomir Abović, Mirko Kovačević, Foto: Siniša Luković
Miomir Abović, Mirko Kovačević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.05.2015. 13:36h

NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" (TAA) optužila je danas lokalnu vlast za još jedan slučaj nepravilnog obračuna naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u kojem je gradska kasa, prema njihovoj računici TAA, oštećena za najmanje 152 hiljade eura.

Time je afera "Komunalije" koja već mjesecima potresa Tivat dobila novi nastavak, nakon priče koja je počela pred Novu godinu kada je TAA otkrila da je opštinski budžet oštećen za najmanje milion eura nepravilnim obračunom i naplatom komunalija za hotel "Regent" u Porto Montenegru.

Novi slučaj koji su danas na konferenciji za štampu predstavili aktivisti TAA Mirko Kovačević i Miomir Abović koji je i nezavisni odbornik u SO Tivat, odnosi se na obračun komunalija za veliku stambeno-poslovnu zgradu koju u blizini Pina, u Ulici Palih boraca, gradi firma "Dana Komerc".

"Direkcija za investicije i razvoj Opštzne Tivat je bez ikakvog osnova, avgusta 2013 obračunala da investitor ove zgrade treba da plati 159.878 eura komunalija za objekat površine 2.228 kvadrata prilikom čega je investitoru izvršeno umanjenje površine za koju se obračunava ova naknada za čak 955 kvadrata, kako su naveli, "postojeće površine poslovnog prostora". Na toj lokaciji je ranije postojao samo montažni objekat trgovine "Pantomarketa" koji nije bio ni izbliza tolike površine, što pokazuju i podaci Uprave za nekretnine, pa se nikako nije moglo dogoditi da se investitoru obračuna i dozvoli ovoliko smanjenje naknade za komunalije", istakao je Kovačević.

On je to potkrijepio podacima iz katastra prema kojima je površina nekadašnje trgovine koja je izgorjela u požaru 2006, bila 227 kvadrata, a taj objekat čak nije imao ni građevinsku dozvolu.

"Prema tome,nije se moglo obračunati ni umanjenje za tih 227 kvadrata, a kamoli za ovih nepostojećih 955 kvadrata. Međutim, čak i da računamo površinu nekadašnje montažne trgovine, dolazi se do ukupne cifre od 312.740 eura koja je morala biti obračunata i naplaćena investitoru "Dana Komercu", što znači da je gradski budžet Tivta samo u ovom slučaju, oštećen za preko 152 hiljade eura", istakao je Kovačević.

On i Abović su krivicu i za ovaj slučaj kao i za "Regent" pripisali bivšem gradonačelniku Draganu Kankarašu (DPS), podsjećajući da je po članu 57.Zakona o lokalnoj samoupravi islljučivo predsjednik Opštine odgovoran za njeno zakonito poslovanje.

"Ne znam ko bi mogao biti tako naivan da i pomisli da su niži službenici ovako nešto mogli odraditi po svojoj volji ili greškom jer su ovakvi poslovi neki od najvažnijijih za koje je odgovoran predsjednik Opštine. Ne govorimo ovdje o hiljadu'dvije, već o desetinama i stotinama hiljada eura. Ovo su ogromne štete po gradski budžet i dokaz da se Kankarašu nije bila pažnja posvećena interesima građana Tivta, već nečem sasvim drugom", podvukao je Kovačević, dok je Abović zatražio da se o svemu zvanično izjasne i opšrinski odbori DPS i SDP koje čine vladajuću većinu u Tivtu.

TAA je optužila aktuelnog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) da svjesno prikriva aferu "Komunalije" i sabotira njeno razjašnjavanje jer već četiri mjeseca ćuti o nalazima interne komisije koju je formirao sa zadatkom da pregleda sve obračune komunalija za velike stambene objekte u Tivtu od 2010 do danas. Novosel i DPS-SDP vlast prethodno su tri puta odbili inicijativu TAA i opozicije da se sa istim zadatkom, formira višestranačka komisija u koju bi ušli i opredstavnici te NVO, kao i da su u tri navrata izbjegli da se o aferi "Komunalije" raspravlja u lokalnom parlamentu.

"Iz svega je jasno da Novosel i njegove kolege otvoreno sabotiraju istragu o ovoj aferi i nadaju se da će protok vremena i novi događaji prekriti zaboravom čitav slučaj. To se ne može nazvati drugačije nego otvorenim ruganjem u lice građanima Tivta, ruganjem zakonima i vladavini prava. Očigledno oni msile da im pozicija vlasti dopušta da rade što im se prohtije", kazao je Abović pitajući građane "da li bi iko kome su čiste ruke u ovoj aferi sebi dozvolio da se tako ponaša, ili bi nastojao da se čitav slučaj što prije rasvijetli".

Stanković da odmah iskoristi zicer

Aktivisti TAA nazvali su „licemjernim, demagoškim i manipulativnim“ stavove Novosela koji kao gradonačelnik konstantno priča da se lokalna vlast ponaša domaćinski i korisnike gradskog budžeta poziva na štednju, a istovremeno se dozvoljava odlivanje stotina hiljada eura iz gradske kase po osnovu nezakonitih obračuna komunalija. „Pošto se ovdje radi o vrlo jednostavnom slučaju za dokazivanje krivičnog djela „nesavjestan rad u službi“ koje je produkovalo štezu veću od 30 hiljada eura, ako Tužilaštvo ne želi da to vrlo brzo procesuira, već da gube vrijeme i glume neobaviještenost, to će biti jasan dokaz da ni Ivica Stanković nije ništa novo, već da se radi samo o njegovom boljem marketingu u odnosu na prethodne VDT-e.“- podvukao je Kovačević.

Dozirano će puštati podatke u javnost

Kovačević i Abović su najavili da je TAA „za razliku od Novoselove komisije koja ćuti već 4 mjeseca“, vrijedno radila i prikupila veliki broj podataka o nezakonitom radu lokalne uprave u naplati komunalija, te da će o svemu tome dozirano obavještavati javnost. „Samo od Novosela zavisi koliko će epizoda u toj "španskoj seriji" biti jer ga treba biti sramota da jedna NVO odrađuje ovaj posao koji njegova Komisiaj ne može završiti mjesecima. Mi im ipak nećemo odmah sve te slučajeve saopštiti jer bi im tako samo pružili priliku da sakriju dokaze o njima", istakao je Kovačević.

On i Abović najavili su da će TAA prerasti u Grupu građana koja će pod imenom "Tivatska akcija", učestvovati na lokalnim izborima za manje od godinu dana.

Bonus video: