Rožaje: Povećati broj uspisane djece u predškolske ustanove

Kampanja Svi u vrtić sprovodi se u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici sa ciljem podizanja svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja za cjelokupan razvoj djeteta i poveća stopu upisa u predškolske ustanove u opštinama na sjeveru Crne Gore gdje je najniža
0 komentar(a)
TV Vijesti vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
TV Vijesti vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.05.2015. 11:24h

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić i ambasadorka SAD-a Margaret Ujehara razgovaraće sjutra sa predstavnicima rožajske opštine o povećanju stope upisa djece u predškolske ustanove.

Kako su podsjetili iz UNICEF-a, na sjeveru je najmanja stopa upisa djece u vrtiće u Crnoj Gori.

Kampanja Svi u vrtić sprovodi se u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici sa ciljem podizanja svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja za cjelokupan razvoj djeteta i poveća stopu upisa u predškolske ustanove u opštinama na sjeveru Crne Gore gdje je najniža.

Navodi se da je istraživanje pokazalo da je 60 odsto roditelja, sa sjevera, čija djeca ne idu u vrtić, kazalo da nijesu dovoljno informisani o radu predškolskih ustanova.

Najveći broj roditelja čija djeca ne idu u vrtić navodi da postoji neko kod kuće ko brine o djetetu.

"Svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pomogne zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne uči kod kuće", pokazalo je istraživanje.

Ukazuje se da četvrtina roditelja smatra da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu.

"Podaci iz mnogobrojnih urađenih studija govore da kvalitetni predškolski programi dovode do smanjenja napuštanja škole i ponavljanja razreda, do boljih obrazovnih postugnuća, ali i smanjenja stope nazaposlenosti, kriminala i drugih problematičnih društvenih ponašanja", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da predškolsko obrazovanje ima važnu ulogu u razvoju djeteta, i da ima i značajne pozitivne socio-ekonomske efekte na cjelokupno društvo, zbog čega se smatra jednom od najisplativijih investicija za unaprijeđenje života pojedinca, ali i društva u cjelini.

Bonus video: