Nikšić: Školarina skočila 100 odsto, studenti psihologije ljuti

Svi studenti psihologije su upisali školsku godinu misleći da je godišnja školarina i dalje 500 eura
318 pregleda 10 komentar(a)
studenti psihologije (Novina)
studenti psihologije (Novina)
Ažurirano: 18.05.2015. 19:40h

Studenti odsjeka za psihologiju sa nikšićkog Filozofskog fakulteta tvrde da im je usred školske godine, bez ikakve najave i konsultacija, školarina sa 500 eura povećana na 1.000. Oni tvrde da su uzalud pokušali da razgovorom riješe nastalu situaciju.

Studenti ističu da je školarina generaciji iz 2011. godine 500 eura, uz 20 budžetskih mjesta i da je tim studentima školarina povećana sto odsto. Studenti koji su upisali psihologiju 2014/15. plaćaju godinu hiljadu eura, tako da oni nemaju problem sa povećanjem školarine jer je njima od početka rečeno da godina toliko košta.

„Izgovor novog dekana, prof. Gorana Barovića, je da mora povećati školarinu jer je, navodno, bivši dekan Blagoje Cerović na svoju ruku dopustio generacijama koje su upisane 2011. i 2012. da imaju 20 mjesta na budžetu, a da ostali, koji se samofinansiraju plaćaju godinu 500 eura", stoji u pismu studenata psihologije.

Oni tvrde da je odluka o promjeni visine školarine donesena usred ljetnjeg semestra, a da studenti o istoj nijesu bili obaviješteni pisanim putem, te tako nijesu mogli da ulože žalbu.

“Nakon obavještenja da treba da platimo školarinu koja je iznenada povećana i da smo izbrisani sa spiska, javili su nam da više neće primati novac za školarinu. Nakon nekoliko dana, kada su u međuvremenu slate molbe da se produži rok za uplatu, rok su produžili do 20. maja kako bi nam izašli u susret. Shvatili smo da su tih nekoliko dana htjeli da izazovu stanje panike, kako bi ‘ako’ nam se produži rok za uplatu svi požurili da uplatimo školarinu koja nam je duplirana, jer više nema vremena za pravdu, već je vrijeme da se spasi što se spasiti može“, ističu student psihologije.

Oni podsjećaju da je generacija 2013/14. upisana u trećem roku, da je razmatrano da te godine ne bude upisa, kao i da su tada ukinuta budžetska mjesta, a student su se upisali po cijeni od 500 eura.

“Nakon toga svi studenti su upisali sljedeću školsku godinu sa znanjem da je školarina i dalje 500 eura, da bi kasnije usred semestra saznali da je povećana sto odsto”, tvrde studenti psihologije. Oni traže da im nadležni organi sa Univerziteta i Filozofskog fakulteta pokažu odluku o povećanju školarine koja je usklađena sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Barović: Upravni odbor određuje cijenu školovanja

Dekan Barović objasnio je da visinu školarine određuje Upravni odbor i da on nema nikakve veze sa tim. Njegovo je samo da donijetu odluku sprovede.

„Nijesam ja nikome povećao školarinu, niti to mogu da uradim, jer ja ne određujem visinu školarine, već to radi Upravni odbor. Odluka UO je donesena na početku školske godine da je školarina za studente psihologije hiljadu eura, a za samofinansirajuće studente na ostalim odsjecima 500 eura“, kazao je Barović.

Odluka Upravnog odbora je da se školarina za prvi semestar uplati do 1.decembra, a za drugi do 1.aprila, ali je rektorka, kako je kazao Barović, po ovlašćenju UO uplatu produžila do 20.maja.

Bonus video: