Mićunović našao kupca: Prodao zemlju ukrajinskoj firmi

Na placu su dvije nelegalne građevine koje će biti pretvorene u hotel i medicinski centar
239 pregleda 23 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2015. 19:07h

Kontroverzni nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović prodao je kompaniji Allianz group, ukrajinskih biznismena Igora Čapligina i Igora Peljuhina, zemljišni kompleks od 1772 kvadrata na lokalitetu Mirište, iznad Miločera.

Kupoprodaja atraktivne parcele, sa dvije nedovršene građevine, nedaleko od Svetog Stefana, obavljena je još početkom aprila 2014, a prošle sedmice je u katastru “osvanuo” kupoprodajni ugovor ovjeren kod notara.

Na njemu su nelegalno izgrađene sedmospratnica i dvoetažna betonska građevina. Mićunović je godinama tražio kupca jer su betonske konstrukcije, izgrađene još prije deceniju bez ikakvih papira, zjapile prazne.

Allinaz group je kompanija dva Ukrajinca koji od 2006. posluju u Crnoj Gori, a u proteklih deceniju kupili su brojne atraktivne loklitete. Počev od Kolašina, gdje namjeravju da grade ski-centar, pa sve do primorja. U Budvi imaju i svoje apartmane u rezidencijalnom kompleksu “Dukljanski vrtovi” na Zavali. Kako su saopštili “Vijestima”, betonske višespratnice na Mirištu bi trebalo da budu pretvorene u hotelske objekete, gdje bi bio i medicinski centar. Allianz group registrovana je kao agencija za nekretnine, a njen izvršini direktor je Andrej Zasidko.

Zemljišni kompleks, ipak, još nije preveden na nove vlasnike, jer su po ugovoru dužni da tek do 2017. isplate Mićunovića.

Gradnja betonskih građevina iznad Miločerskog parka uzburkala je javnost, kada je prije gotovo deceniju plac prokrčen, te posječeno 50 stabala maslina. Par mjeseci kasnije nikle su betonjerke. Godinama zgrade nijesu bile legalizovane, sve do 2011. kada je budvanska vlast odlučila da da ovaj lokalitet “pokrije” planskim dokumentom Lokalna studija lokacije “Mirište”, koja je obuhavatila samo parcelu Mićunovića. Budvanski parlament je usvojio planski dokument uprkos oštrom protivljenju opozicije i NVO sektora, a tada je prvi put javno došlo i do otvorenog sukoba lokalnih partnera DPS i SDP, jer se SDP oštro protivio tom planu.

MANS je tada podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti planskog dokumenta.

Sekulić odobrio sve ono što je Mićunović nelegalno izgradio

Pozivajući se na lokalni planski dokument Ministarstvo održivog razvoja, kada je njegovom čelu bio Predrag Sekulić, u julu 2012. izdalo je Mićunoviću Urbanističko-tehničke uslove, kao prvi papir u procedure dobijanja građevinske dozvole.

Urbanističkim uslovima jasno se navodi da je na tom lokalitetu isključivo predviđena izgradnja hotela sa pratećim sadržajima.

Urbanistički uslovi samo su potvrdili stanje na terenu, a njima je propisano da se na Mirištu mogu graditi dva objekta bruto građevinske površine od 6500 kvadrata, sa ukupno 15 apartmana - hotelskih jedinica.

U prvom, manjem objektu, biće suteren i prizemlje sa prvim spratom. Tu će biti smještena recepcija, restoran, bazen, velnes centar i “bjuti” sadržaji. U suturenu je garaža, vešeraj, prostorije za radnike i suvenirnice.

Na kravu manje zgrade planirano je da bude veliki otvoreni bazen.

U većoj sedmospratnici, koja će imati dva odvojena ulaza, biće maksimalno 15 apartmana sa ukupno 50 ležaja. Poseban dio je posljednji sprat, do kojeg će se ići posebnim ulazom i gdje će se nalaziti veliki penthaus apartman.

Bonus video: