Merkel: Unapređivati menadžment i definisat jasne ciljeve u zdravstvu

“Na prijemu Šegrta kod ambasadora Njemačke, koji je organizovan na marginama skupa, bilo je riječi o uspostavljanju saradnje u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja, što je i bio zaključak sa prvog susreta ministra sa ambasadorkom Njemačke u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 16:58h

Zdravlje i sigurnost na globalnom nivou dvije su strane istog novčića, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, navodeći da treba graditi standarde, unapređivati menadžment, definisati politiku jasnih ciljeva i obezbijediti dostupnost da bi se postigao efikasan i održiv sistem.

Ona je to saopštila na 68. sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja se od danas do 26.maja 2015. održava u Ženevi, a kojoj prisustvuje i crnogorski ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Iz Ministarstva je saopšteno da su glavne teme skupa zarazne bolesti, u prvom redu ebola, meningitis, zatim neinfektivne bolesti, bakterijska rezistencija i antibiotici i vakcinacija.

Tema sjednice bila je i projektovanje zdravstevnog sistema, čije su osnovne odlike dostupnost, održivost, unapređenje kvaliteta, jednakost i socijalna inkluzija.

Merkel, koja je bila gost Skupštine SZO poručila je da su zdravlje i sigurnost na globalnom nivou dvije strane istog novčića.

“Da bi se postigao efikasan i održiv sistem, kancelarka Merkel je istakla da treba graditi standarde, unapređivati menadžment, definisati politiku jasnih ciljeva i obezbijediti dostupnost”, rekla je ona.

Merkel je izrazila podršku SZO kroz pomoć u finansiranju od strane članica grupe G7.

Na Skupštini SZO iskazani su značajni rezultati i uspjeh vakcinacije na globalnom nivou.

“Rečeno je da je dostignuta gotovo potpuna eradikacija poliomiolitisa u Nigeriji, Pakistanu i Avganistanu, kao i eradikacija konginitalne rubeole na američkom kontinentu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Šegrt je ocijenio da su u podudarnosti sa proklamovanom zdravstvenom politikom Crne Gore i kao raspoloženjem Vlade da kroz finansku pomoć omogući stabilan, efikasan, kvalitetan , dostupan i održiv zdravstveni sistem.

“Na prijemu Šegrta kod ambasadora Njemačke, koji je organizovan na marginama skupa, bilo je riječi o uspostavljanju saradnje u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja, što je i bio zaključak sa prvog susreta ministra sa ambasadorkom Njemačke u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: