DF: Udžbenici i školski pribor za sve osnovce da budu besplatni

Dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji su predložili poslanici DF, predviđena je obaveza učenika da čuva udžbenike i školski pribor i da ih na kraju školske godine neoštećene vrati školi
107 pregleda 5 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2015. 13:36h

Ministarstvo prosvjete trebalo bi da obezbijedi besplatne udžbenike i školski pribor za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori, smatraju poslanici Demokratskog fronta (DF).

Oni se pozivaju na ustavnu odredbu kojom je predviđeno da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

Dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji su predložili poslanici DF, predviđena je obaveza učenika da čuva udžbenike i školski pribor i da ih na kraju školske godine neoštećene vrati školi.

"Učenik ne može preuzeti udžbenike za naredni razred ako nije vratio one za prethodni razred", kaže se u zakonu, koji su predložili Milutin Đukanović, Branka Bošnjak, Janko Vučinić i Vladislav Bojović.

Precizira se da ukoliko učenik izgubi ili znatno ošteti udžbenik, njegov roditelj je dužan da ih nabavi i vrati ili da nadoknadi štetu školi na osnovu cijene koštanja udžbenika.

Dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju sjutra će razmatrati članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Bonus video: