Moj otac je umro zbog aorte, a liječili su mu nogu

Sin pokojnog pacijenta Veljko Ljumović ispričao je “Vijestima” da su ljekari tri zdravstvene ustanove njegovom ocu zbog jakih bolova u nozi tri puta za 10 časova dali injekcije protiv bolova i da niko od njih nije ustanovio pravi zdravstveni problem
1568 pregleda 66 komentar(a)
Veljko Ljumović, Foto: Zoran Đurić
Veljko Ljumović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.05.2015. 11:57h

Tužilaštvo provjerava da li su ljekari Kliničkog centra, podgoričke Hitne pomoći i neurolog dr Željko Milović iz Poliklinike “MedicusPlus” napravili greške pri pružanju zdravstvene usluge pacijentu Predragu Ljumoviću, koji je preminuo u martu ove godine, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom ove sedmice nekoliko ljekara iz KCCG, ljekar Hitne pomoći dr Marko Vuković i dr Željko Milović biće saslušani u vezi sa liječenjem pacijenta koji je iznenada preminuo u 46. godini.

Naime, ljekari KCCG tvrdili su da je dijagnoza pacijenta “Dolor regio femoris sin” (bol u korijenu noge sa prednje strane), dok obdukcioni nalaz pokazuje da je Ljumović bolovao od ateroskleroze aorte.

U izvještaju ljekara specijaliste KCCG po prijemu Ljumovića u Urgentni centar, koji potpisuju dr V.Vujović i dr M. Borovinić, piše da je dijagnoza dolor regio femoris sin i da je “radi bolje evaluacije bolesti potrebno uraditi KKS (kompletnu krvnu sliku), laboratorijske nalaze i pregled neurologa ambulantno”.

Navodi se da je urađen rendgen pregled, te da je terapija mirovanje i uzimanje lijeka “aftamil” kod bolova.

Sin pokojnog pacijenta Veljko Ljumović ispričao je “Vijestima” da su ljekari tri zdravstvene ustanove njegovom ocu zbog jakih bolova u nozi tri puta za 10 časova dali injekcije protiv bolova i da niko od njih nije ustanovio pravi zdravstveni problem.

Pacijent je, i nakon pružene ljekarske pomoći i otpuštanja kući, imao jake bolove, a preminuo je u ulazu zgrade u kojoj živi, vraćajući se od doktora.

O slučaju preminulog brzo je obaviješteno tužilaštvo, pa je zamjenica vrhovnog državnog tužioca Sanja Jovićević naložila da vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević uradi obdukciju.

U ljekarskom izvještaju o smrti koji potpisuje Radojević, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je neposredni uzrok smrti Haematopericardium, Tamponade cordis (krvarenje u perikardnu kesu), da je prethodni uzrok smrti Aneurisma aortae thoracicalls ruptum - Disectio aortae ascedens (pucanje krvnog suda), osnovna bolest pacijenta Atherosclerosis aortae (arteroskleroza aorte).

Navodi se da pacijent nije liječen od bolesti od koje je umro.

Veljko Ljumović kazao je da je njegov otac boravio u Piperima i da je, zbog jakih bolova u lijevoj natkoljenici i potkoljenici, otišao u Urgentni centar 9. marta oko 1:30 časova poslije ponoći, gdje su mu ljekari dali diklofen injekciju.

Pojasnio je da ga je otac oko pet časova pozvao da dođe:

“Ja sam stigao u Urgentni oko šest ujutru. Bio je sam... Nije bilo ni sestara ni ljekara”, rekao je, dodavši da je oko 7:30 sati došao doktor i saopštio da je bol od kičme, da mogu da idu kući i da preporučuje strogo mirovanje.

Ljumović je kazao da su ljekari dali uput za pregled kod neurologa.

Tvrdi da njegovom ocu nije bilo bolje i da je po povratku iz KCCG htio da se vrati nazad, ali da su odlučili da pozovu Hitnu pomoć kući.

“Došao je ljekar oko 9:25 i dao mu diklofen injekciju i takođe rekao da miruje”, pojasnio je.

Pošto je pacijent ponovo osjećao jake bolove, odlučili su da pođu u privatnu kliniku “MedicusPlus” na pregled kod neurologa.

Ljumović je ispričao da je njegovog oca oko 10 sati detaljno pregledao dr Milović i dao mu miks injekciju protiv bolova i za smirenje.

Tvrdi da je ljekar kazao da dođu ponovo u 18 časova kako bi pregledao kičmu i nerv.

Kada su se vraćali kući, u ulazu zgrade u kojoj žive, Ljumović se onesvijestio i umro.

Njegov sin je kazao da su ga odmah prebacili u Urgentni centar i da su ljekari konstatovali smrt.

Naglasio je da je tužilaštvo brzo reagovalo i da su dva sata nakon smrti policajci došli da uzmu izjave.

Nije urađen EKG, moguća tužba

Ljumović tvrdi da vjeruje u rad tužilaštva i da će, ukoliko bude bilo potrebno, pokrenuti i tužbu protiv tri zdravstvene ustanove i ljekara koji su pregledali njegovog oca. Pojasnio je da njegovom ocu niko nije uradio elektrokardiogram (EKG pregled) i da smatra da su ljekari napravili propust.

Predsjednik "Kruga života” Dejan Cvijanović saopštio je Da su upoznati sa slučajem Ljumović i da ta NVO već radi na utvrđivanju činjenica.

On je kazao da treba pustiti tužilaštvo da odradi svoj posao:

"Naš stav je da treba ispitati sve okolnosti, a onda iznijeti neki konkretan zaključak."

Bonus video: