Nikšić danas u znaku vježbi spasavanja

Na aerodromu Kapinom Polje u toku je izgradnja upravne zgrade i tornja. „Aerodrom će u bliskoj budućnosti biti u prilici da primi manje avione do 60 mjesta“, istakao je Gardašević
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2015. 13:58h

Na platou Robne kuće u Nikšiću, na zadovoljstvo brojne publike, pripadnici Službe zaštite i spasavanja i Gorske služba spašavanja, zajedno sa osobljem Hitne pomoći, izveli su danas vježbe spašavanja i pružanja prve pomoći, dok je na štandovima prezentovana oprema. Pokazne vježbe izvedene su u sklopu projekta „Prekogranično aeroumrežavanje“, koji Opština Nikšić realizuje u sklopu Adritic IPA programa.

„Prekogranično aeroumrežavanja predstavlja nastavak prekograničnog programa saradanje, a jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je modernizacija i izgradnja aerodromske infrastrukture“, kazao je Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spasavanja.

Na aerodromu Kapinom Polje u toku je izgradnja upravne zgrade i tornja, koja se realizuje u sklopu pomenutog projekta.

„Aerodrom će u bliskoj budućnosti biti u prilici da primi manje avione do 60 mjesta. Projekat između ostalog ima za cilj stvaranje boljih uslova za korišćenje aerodroma u oblasti zaštite i spašavanja, kao i da poveća kompatibilnost jednica za pretagu i spašavanje u ovim oblastima, koje podrazumijeva korišćenje malih aerodroma i učešće vazdušnih jedinica“, istakao je Gardašević.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja demonstrirali su spašavanje povrijeđene osobe iz havarisanog vozila, kao i pružanje prve pomoći povrijeđenom, dok su članovi Gorske službe spašavanja evakuisali povrijeđenu osobu sa višespratnice, u ovom slučaju sa krova zgrade Opštine. Bilo je prisutno i osoblje Hitne pomoći koje je ukazalo pomoć „povrijeđenima“, dok je policija zatvorila saobraćaj u dijelu Njegoševe ulice, ispred Robne kuće, na prostoru gdje su vježbe izvedene.

Danas će u sklopu pomenutog projekta biti održan okrugli sto na temu “Aerodromi - zaštita i spašavanje”.

Realizacija projekta, koji je okupio partnere iz Srbije, Slovenije, BiH, Hrvatske, Italije i Crne Gore, počela je u decembru 2012. i traje do septembra ove godine. Cilj projekta je izgradnja i modernizacija malih aerodroma i povećanje vazduhoplovnog saobraćaja u Jadranskom regionu, kao i stvaranje boljih uslova za korišćenje aerodroma u oblasti zaštite i spašavanja.

„Ideja partnera u projektu je da se ojačaju, povežu i integrišu mali aerodromi što će dovesti do oživljavanja vazduhoplovnih veza u Jadranskom području, a prije svega među aerodromima partnera uključenih u projektu“, kazala je Biljana Pinjatić, menadžerka projekta.

„Prekogranično aeroumrežavanje“ predstavlja nastavak projekta „Jačanje i umrežavanje malih aerodroma u Jadranskom području“, koji je završen u maju prošle godine.

Galerija

Bonus video: