Podgorica: Počeo upis u vrtiće

Prilikom upisa potrebno je priložiti zahtjev koji se preuzima na šalteru Ustanove, izvod iz matične knjige rođenih za dijete koje se prvi put upisuje i potvrde o zaposlenju roditelja
477 pregleda 1 komentar(a)
vrtić, Foto: Shutterstock
vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 11:22h

Javne predškolske ustanove (JPU) "Ljubica Popović" i "Đina Vrbica" raspisale su danas konkurs za upis djece u vrtiće i jaslice za narednu školsku godinu, koji će biti otvoren 15 dana.

Konkurs je raspisan za primarni – cjelodnevni program od šest do 17 sati, poludnevni od sedam do 12 i od 12 do 17 sati, kao i za program pripreme za osnovnu školu koji traje od 17 do 19 sati, za djecu od pet godina do polaska u osnovnu školu, i to samo za onu koja nijesu uključena u primarni program.

U konkursu se navodi da se broj djece u vaspitnim grupama za primarni program utvrđuje zavisno od uzrasta djece, u skladu sa Zakonom o o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Zahtjevi za upis djece koja se prvi put upisuju i onu koja su ispisana iz ustanove do dana objavljivanja konkursa, podnose se u vrtiću „Poletarac“ – vaspitnoj jedinici JPU „Đina Vrbica“, i u Upravnoj zgradi JPU "Ljubica Popović", svakog ranog dana od osam do 13 sati.

Prilikom upisa potrebno je priložiti zahtjev koji se preuzima na šalteru Ustanove, izvod iz matične knjige rođenih za dijete koje se prvi put upisuje i potvrde o zaposlenju roditelja.

Korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice treba da prilože potvrdu Centra za socijalni rad, samohrani roditelji dokument koji potvrđuje taj status, dok za djecu sa smetnjama/teškoćama u razvoju treba dostaviti i rješenje o usmjerenju u posebni obrazovni program.

Ukoliko se prijavi veći broj djece od broja slobodnih mjesta, upisivaće se po Pravilniku o bližem načinu, postupku i kriterijuma upisa djece u ustanovu koja realizuje predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Zaključivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama između roditelja i ustanove vršiće se nakon objavljivanja konačne liste rezultata upisa na oglasnim tablama ustanove, i trajaće deset dana.

Roditelji čija djeca borave u ustanovi na dan objavljivanja konkursa preuzimaće i predavati zahtjev za upis u vaspitnoj jedinici, odnosno grupi u kojoj dijete boravi, od osam do 13 sati,i istovremeno potpisati ugovor.

U program pripreme djece za osnovnu školu upisuju se djeca od pet godina do polaska u školu koja nijesu uključena u primarni program.

Za upis djece u taj program, roditelj treba da podnese zahtjev koji dobija u ustanovi i izvod iz matične knjige djeteta.

Program će biti realizovan u vaspitnim jedinicama „Zvončić“, „Bubamara“, „Kelena Ćetković“, „Đina Vrbi“a i „Poletarac“ (JPU „Đina Vrbica“), kao i u vrtićima „Ljubica Popović“, „Pčelica“, „Suncokrili“, „Sunce“ i „Bajka“ (JPU „Ljubica Popović).

Za djecu koja do kraja 2015. pune šest godina, a nijesu se upisala u prvi razred, roditelji su obavezni da dostave odluku komisije osnovne škole o odlaganju početka školovanja.

Bonus video: