Protest u Rožajama povodom masovnog odlaska građana sa sjevera

Iz NVO "Sjevera CG" dodaju da ako Vlada Crne Gore nastavi da se i dalje ponaša diskriminatorski prema sjeveru, te da će ovo biti upozorenje pred ljetni veliki protest koji će, kako su saopštili, organizovati u sred sezone
17 komentar(a)
Iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
Iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
Ažurirano: 18.05.2015. 11:07h

Nevladina organizacija "Sjevera CG" 22. maja u 11.55 časova organizuju ispred Opštine Rožaja skup građana povodom masovnog iseljavanja i odlaska građana sa sjevera pod sloganom "Tišinom za ostanak i opstanak".

Skup će se, kako je najavljeno, održati kao performans na kojemu neće niko govoriti.

"Već će se samo tišinom ukazati na to šta nas očekuje ako nastavimo ovom brzinom da odlazimo sa naših ognjišta i naših gradova,kakva će tišina vladati i kako izgleda ta tišina u nekom gradu kada svi odu iz njega", navodi se u saopštenju NVO Sjevera CG.

Skup je, kako su saopštili organizatori, planiran u Rožajama, jer je to opština iz kojeg je prema podacima NVO do sada "najviše građana napustilo svoje domove i otišlo prema drugim državama da traži da opstane".

"Moramo ostati i svi se zajedno izboriti za svoje domove ,da se izborimo da opstanemo na našim područjima jer ako nastavimo ovom brzinom da odlazimo, zapitaće nas djeca i buduće generacije zašto smo otišli, zašto nijesmo ostali da se borimo za ono što smo se izborili 2006. godine, ravnopravnu državu, građansku, naprednu, državu svih naroda i narodnosti, državu socijalne pravde i sugurnosti. Moramo se izboriti za opstanak naših građana na sjeveru Crne Gore, ali nikako na način što ćemo odlaziti, već to moramo činiti kroz borbu na demokratski način", navodi se u saopštenju.

Iz NVO "Sjevera CG" dodaju da ako Vlada Crne Gore nastavi da se i dalje ponaša diskriminatorski prema sjeveru, te da će ovo biti upozorenje pred ljetni veliki protest koji će, kako su saopštili, organizovati u sred sezone.

"Gdje ćemo ako bude trebalo kao u Skoplju šatore raširiti i ostati na trgove, dok god Vlada Crne Gore ne promijeni pogrešnu politiku prema sjevernom regionu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: